Ènzim: Béda antara owahan

21 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(→‎top: ganti isi, replaced: mliginé → mligi (2), sing → kang (6))
Tidak ada ringkasan suntingan
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
[[Gambar:Purine Nucleoside Phosphorylase.jpg|thumb|Modhèl komputer enzim nukleosida purin fosforilase]]
{{Biokimia sidebar}}
'''Ènzim''' iku siji utawa sapérangan gugus [[polipeptida]] ([[protéin]]) kang duwé fungsi minangka [[katalis]] (senyawa kang nyepetaké prosès réaksi tanpa entèk ngréaksi) ing sawijining [[réaksi kimia]]. Carané kerja enzim ya iku nèmpèl ing sanjaban [[molekul]] dat-dat kang lagi réaksi lan kanthi mangkono nambah cepeting prosès réaksi. Panyepetan dumadi amargi enzim ngedhunaké [[ènergi pangaktifan]] kang banjur nggampangaké dumadiné réaksi. Sabagéyan gedhé enzim kerja kanthi cara khas, kang ateges saben jinis enzim mung bisa kerja ing samacem [[senyawa kimia|senyawa]] utawa [[réaksi kimia]]. Iki amarga bédaning [[struktur kimia]] saben enzim kang sifaté tetep. Minangka conto, enzim [[α-amilase]] mung bisa dipigunaaké ing prosès pangrombakan [[pathi]] dadi [[glukosa]].