Astragara: Béda antara owahan

687 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (→‎top: clean up, replaced: saperangan → sapérangan using AWB)
Tidak ada ringkasan suntingan
[[Gambar:Russia-Moscow-Arsenal.jpg|thumb|CannonsMeriyem lan mortirmortar Wadya Dharatan Napoleon's Armyingkang dipunpamerakendipunpajang ing [[KremlinAstragara Arsenal]]Kremlin.|al=]]
 
'''ArsenalAstragara''' utawa '''arsenal''' utawi '''Gudhanggudhang Sanjatagaman''' inggih menikapunika panggénan kanggé ndamel, ngrumat, ndandosi, dipunsimpen,tuwin dipundalaken,nyimpen gegaman kanthi kondhisikawontenan menapapunapa kémawon, gadhahipun pribadi utawi bebrayan publikagung. ''Arsenal''Péranganing lan ''armoury'' (basa Inggris Inggris) utawi ''armory'' (basa Inggris Amérika) sapérangan ageng dipunanggep minangka sinonim, sanajan wonten bénténipun ing pangginaan basa.<ref>Soanes, Catherine and Stevenson, Angus (ed.) (2005). ''Oxford Dictionary of English'', 2nd Ed., revised, Oxford University Press, Oxford, New York, p. 85. {{ISBN|978-0-19-861057-1}}.</ref><ref>The English barrister and heraldist [[Arthur Charles Fox-Davies]] meant that the spelling without a u was never used for weapons but only used for armory in the meaning of the science of coats of arms, which is a part of [[heraldry]], in his book ''[[The Art of Heraldry: An Encyclopædia of Armory]]'' (1904), p. 1</ref> Satunggaling ''Sub-Armory''astragara inggih menikapunika panggénan kanggé nyimpen sawetawisgegaman wekdallan utawiobat mbektasawatawis senjata lan amunisiwekdal, kados ta pos sawetawissawatawis kendharaanwahana patroli ingkang namung operasilumampah ing wekdal tartemtumirunggan ing wekdalsatunggal sakdinten.dinten.<ref>{{citation | title = Firearms | publisher = Idaho Department of Correction | url = http://www.idoc.idaho.gov/content/policy/876 | page = 2 | accessdate = 2014-06-12 | date = 2010}}</ref>
 
==Étimologi==
Tembung "astragara" asal saking basa Jawa Kuna ''astrāgara''<ref>{{Cite book|title=Kawi Lexicon|last=Wojowasito|first=|publisher=|year=1980|isbn=|location=|pages=}}</ref> ingkang asalipun saking basa Sangsekarta ''astrāgāra'' (अस्त्रागार) ingkang tegesipun 'panyimpenan gaman' utawi 'arsenal'.
Saking basa [[Italia]]: ''arsenale'', lan basa [[Prancis]]: ''arsenal'', saking basa [[Arab]]: دار الصناعة, ''dār aṣ-ṣināʕa'', ingkang nggadhahi teges "toko manufaktur".<ref>{{cite web |url=http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/arsenal |title=Definition of arsenal – Oxford Dictionaries (British & World English) |publisher=[[Oxford Dictionary of English]]}}</ref><ref>{{cite web |url=http://dictionary.reference.com/browse/arsenal |title=Define Arsenal at Dictionary.com |publisher=[[Reference.com]]}}</ref><ref>{{cite web |url=http://www.ahdictionary.com/word/search.html?q=arsenal |title=American Heritage Dictionary Entry: arsenal |publisher=[[The American Heritage Dictionary of the English Language]]}}</ref><ref>{{cite web |url=http://www.etymonline.com/index.php?term=arsenal |title=Online Etymology Dictionary |publisher=[[Online Etymology Dictionary]]}}</ref><ref>{{cite web |url=http://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/arsenal |title=Definition of “arsenal” – Collins English Dictionary |publisher=[[Collins English Dictionary]]}}</ref><ref>{{cite web |url=http://www.merriam-webster.com/dictionary/arsenal |title=Arsenal – Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary |publisher=[[Merriam-Webster]]}}</ref>
 
SakingTembung "arsenal" asal saking basa [[Italia|Itali]]: ''arsenale'', lan basa [[Prancis]]: ''arsenal'', ingkang oyodipun saking basa [[Arab]]: دار الصناعة, ''dār aṣ-ṣināʕa'', ingkang nggadhahitegesipun teges "'toko manufaktur"'.<ref>{{cite web |url=http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/arsenal |title=Definition of arsenal – Oxford Dictionaries (British & World English) |publisher=[[Oxford Dictionary of English]]}}</ref><ref>{{cite web |url=http://dictionary.reference.com/browse/arsenal |title=Define Arsenal at Dictionary.com |publisher=[[Reference.com]]}}</ref><ref>{{cite web |url=http://www.ahdictionary.com/word/search.html?q=arsenal |title=American Heritage Dictionary Entry: arsenal |publisher=[[The American Heritage Dictionary of the English Language]]}}</ref><ref>{{cite web |url=http://www.etymonline.com/index.php?term=arsenal |title=Online Etymology Dictionary |publisher=[[Online Etymology Dictionary]]}}</ref><ref>{{cite web |url=http://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/arsenal |title=Definition of “arsenal” – Collins English Dictionary |publisher=[[Collins English Dictionary]]}}</ref><ref>{{cite web |url=http://www.merriam-webster.com/dictionary/arsenal |title=Arsenal – Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary |publisher=[[Merriam-Webster]]}}</ref>
==Jinisipun==
Satunggaling gudhang senjata kelas ngandhap, ingkang saged njangkepi matèri lan piranti tamtama alit, mungkin isinipun pabrik laboratorium, pabrik senjata lan gerbong, amunisi senjata alit, senjata alit, watu zirah, tèndha pelana, lan pabrik bubuk. Sasanésipun menika, panggénan menika gadhah griya-griya toko ingkang ageng.
 
==Rujukan==
63.852

besutan