Serat Centhini: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
salah ketik "dituis" dadi "ditulis" (paragraf 1)
(ganti isi, replaced: arupa → wujud (2))
(salah ketik "dituis" dadi "ditulis" (paragraf 1))
'''''Serat Centhini''''' (sajeroning [[aksara Jawa]]: {{J|ꦱꦼꦫꦠ꧀​ꦕꦼꦤ꧀ꦛꦶꦤꦶ}}), utawa uga ingaran '''[[Suluk]] Tambanglaras''' utawa '''Suluk Tambangraras-Amongraga''', minangka salah siji karya sastra paling misuwur sajeroning [[Sastra Jawa Anyar|kesusastraan Jawa Anyar]].<ref name="tunu">Marsono, etal., ''Centhini, Tembangraras Amongraga Jilid V''', Gajahmada University Press, Cit. 1, [[2005]]</ref> Serat Centhini nyakup warna-warna kawruh lan kabudayan Jawa, supaya ora ilang lan tetep lestari salawasé.<ref name="tunu"/> Serat Centhini diripta wujud tembang, lan penulisané diklompokaké miturut jinis laguné.<ref name="Centhini">[Sumahatmaka, R.M.A, Ringkasan Centini (Suluk Tambanglaras), PN Balai Pustaka, Cetakan kapisan, 1981.]</ref>
[[Tambangraras]] iku asmané putri kang dadi lakon ing karya iki kang dadi pasangané lakon utama kang asmané [[Amongraga]].<ref name="Centhini"/> Banjur Centhini iku abdiné Tambangraras kang isih bocah cilik.<ref name="Centhini"/> Centhini iku diserat kanggo ngumpulaké baboning Pangawikan Jawa (“induk kawruh [[jawa]]”).<ref name="Centhini"/> Surasané Serat Centhini iku manéka warna kawruh ngèlmu lan kabudayan Jawa, supados lestatantun kaliyan boten ical.<ref name="tunu"/> Serat Centhini iku awujud tembang, lan ditulis miturut jinising lagu.<ref name="Centhini"/>
Serat Centhini dituisditulis nganggo basa Jawa kang kapérang 12 jilid lan ngamot babagan penguripan lan kabudayan Jawa ing “dasawarsa” sepisanan “abad” 19.<ref name="Centhini"/> Kawruh iku dibabar awujud carita nalika lelaku tumeka pelosoking tanah Jawa.<ref name="Centhini"/> Ana bab [[agama]], manéka warna ngèlmu (kebatinan, kekebalan, keris, arsitèktur, tetanèn), kasenian (kasusastran, karawitan, jogèd), primbon, ramuan jampi-jampi, manéka warna masakan, adat istiadat, firasat wataking manungsa, lan carita kang ana gegayutané karo Yasan Kuna.<ref name="Centhini"/>
 
Miturut ''genre'', Serat Centhini iku kalebu [[bauwarna]] karo carita "[[Santri lelana]]".
5.602

besutan