Télévisi: Béda antara owahan

16 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
c
→‎top: ndandani pangéja, replaced: Amérika Sarékat → Amérikah Sarékat (3) using AWB
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
c (→‎top: ndandani pangéja, replaced: Amérika Sarékat → Amérikah Sarékat (3) using AWB)
'''Télévisi''' utawa '''TV''' ya iku médhium tèlèkomunikasi medium kanggo nyaluraké swara karo gambar-gambar kang obah ing monokrom / sak warna (ireng-putih), utawa ing [[Werna|warna-werni]], lan ing dhiménsi loro utawa dhiménsi telu. TV bisa ngrujuk marang saprangkat télévisi, sawiji acara télévisi, utawa médhiumé transmisi télévisi. télévisi iku sawiji [[Media massa|média massa]], kanggo klangenan, pangajaran, [[pawarta]], lan [[Iklan|pangiklanan]].
 
Télévisi uwis sadhiya ing akir taun 1920an awujud èkspèrimèn kang isih kasar. Sawisé [[Perang Donya II]], wujud panyiaran TV ireng-putih kang uwis luwih apik dadi kaloka ing [[Amérika Sarékat|AmérikaAmérikah Sarékat]] lan [[Karajan Manunggal]], lan prangkat-prankat télévisi dadi barang wajib ing omah-omah, padagangan, lan institusi-institusi. Nalika ing taun 1950an,télévisi iku medhium utama kanggo mangaribawani opini publik.<ref name="Diggs-Brown2011p53">Diggs-Brown, Barbara (2011) [https://books.google.com/books?id=7c0ycySng4YC&pg=PA53&lpg=PA53 ''Strategic Public Relations: Audience Focused Practice''] p.48</ref> Ing tengah-tengahing taun 1960an, Panyiaran warna kawanuhaké ing AmérikaAmérikah Sarékat lan akèh-akèhé nagara-nagara kang uwis maju. Sadhiyaning médhia panyimpenan kaya ta tép VHS (1976), [[DVD|DVD-DVD]] (1997), lan blu-ray discs HD (2006) ngolèhaké para pamiyarsa bisa nonton acara-wujud acara kang uwis direkam sadurungé ing omahé dhéwé-dhéwé, kaya ta [[Film|filem-filem]]. Ing akhiré dékade kapisaning taun 2000an, kawentarané panyiaran-panyiaran [[télévisi digital]] mundhak kanthi gedhé. Pangembangan liyané ya iku pindhé saka standard-definition television / SDTV (TV dhèfinisi standard) (576i, kang garis-garis interlaced résolusiné 576 lan 480i) dadi high-definition television / HDTV (TV dhèfinisi tingkat dhuwur), kang nyedhiani resolusi kang luwih dhuwur banget. HDTV bisa kasiaraké ing sawerna format kaya ta: 1080p, 1080i lan 720p. Awit taun 2010, pangrékaning smart television (télévisi pinter), Internet television (télévisi nganggo internét) mundhakaké sadhiyaning acara-acara télévisi lan filem-filem nganggo [[Internèt]]  kanthi leladèn-leladèn kaya ta Netflix, iPlayer, Hulu, Roku lan Chromecast.
 
Ing taun 2013, 79% somah ing sadonya dhuwé prangkat télévisi.<ref>{{Cite web|url=http://www.tvtechnology.com/opinions/0087/the-state-of-television-worldwide/222681|title=TVTechnology: The State of Television, Worldwide|publisher=|accessdate=22 March 2015}}</ref> Panggantining layar saka cathode ray tube (CRT) kang lemu, setrumé gedhé dadi téknologi alternatif kang wujudé ringkes lan lètèr, ora butuh setrum kang gedhé, kaya ta plasma displays (layar plasma), LCD ( fluorescent-backlit lan LED), lan OLED display iku revolusi piranti kasar kang kawiwitan kanthi parèkaning monitor-monitor komputer ing akir taun 1990an. Akèh-akèhé prangkat TV kang didol ing taun 2000an saiki uwis kang layar lètèr, racaké LED. Pabrik-pabrik kang gedhé mbiwarakaké prangkat-prangkat kaya CRT, DLP, plasma, lan fluorescent-backlit LCD ora bakal digawé manèh ing tengah-tengah taun 2010an.<ref name="cepro.com">{{Cite web|url=http://www.cepro.com/article/mitsubishi_drops_dlp_displays_goodbye_rptvs_forever/|title=Mitsubishi Drops DLP Displays: Goodbye RPTVs Forever|author=Julie Jacobson|date=1 December 2012|publisher=|accessdate=22 March 2015}}</ref><ref name="tomsguide.com">{{Cite web|url=http://www.tomsguide.com/us/lg-end-plasma-tvs,news-19840.html|title=LG's Exit May Herald End of Plasma TVs|author=Marshall Honorof|work=Tom's Guide|accessdate=22 March 2015}}</ref><ref name="datadisplay-group.com">http://www.datadisplay-group.com/fileadmin/pdf/produkte/EOL_PCN/EOL_notice_customer_CCFL_reflector120711.pdf</ref> TV jinisé LEDs dilit engkas dikarepaké bakal diganti déning OLED sithik mbaka sithik.<ref name="oled-info.com">{{Cite web|url=http://www.oled-info.com/lg-electronics-expects-oled-tv-market-gradually-replace-led-tv-market|title=LG Electronics expects the OLED TV market to gradually replace the LED TV market|publisher=|accessdate=22 March 2015}}</ref> Pabrik-pabrik iku mau uga uwis mbiwarakaké manawa bakal mundhakaké produksi prangkat-prangkat smart télévision ing tengah-tengahing taun 2010an.<ref name="theverge.com">{{Cite web|url=http://www.theverge.com/2015/1/5/7497383/sony-new-smart-tv-run-android-tv-ces-2015|title=All of Sony's new smart TVs run on Android TV|publisher=Vox Media|work=The Verge|accessdate=22 March 2015}}</ref><ref name="techtimes.com">{{Cite web|url=http://www.techtimes.com/articles/24117/20150103/ces-2015-new-samsung-smart-tvs-will-be-powered-by-tizen-os.htm|title=CES 2015: New Samsung Smart TVs Will Be Powered by Tizen OS|work=Tech Times|accessdate=22 March 2015}}</ref><ref name="cnet.com">{{Cite web|url=http://www.cnet.com/news/lg-to-show-off-webos-2-0-smart-tv-at-ces-2015/|title=LG to show off webOS 2.0 smart TV at CES 2015|publisher=CBS Interactive|work=CNET|accessdate=22 March 2015}}</ref> Smart TVs kang uwis gabung karo internét lan gunané Web 2.0 dadi format paling lumrahé télévisi ing akir taun 2010an.<ref>{{Cite web|author=Sunday, October 24, 2010|url=http://techcrunch.com/2010/10/24/internet-tv-and-the-death-of-cable-tv-really/|title=Internet TV and The Death of Cable TV, really|publisher=Techcrunch.com|date=October 24, 2010|accessdate=January 17, 2012}}</ref>
352.737

besutan