James Monroe: Béda antara owahan

10 bèt wis ditambahake ,  11 sasi kepungkur
c
ndandani pangéja, replaced: Amérika Sarékat → Amérikah Sarékat (10) using AWB
(→‎Cathetan sikil: ganti isi, replaced: Mentri → Mantri)
c (ndandani pangéja, replaced: Amérika Sarékat → Amérikah Sarékat (10) using AWB)
 
| nationality=Amérika
| image=jamesmonroe-npgallery.jpg
| order=[[Présidhèn AmérikaAmérikah Sarékat]] ka-5
| term_start=[[4 Maret]] [[1817]]
| term_end=[[4 Maret]] [[1825]]
| death_date={{death date and age|1831|7|4|1758|4|28}}
| death_place=[[Kutha New York|New York]], [[New York]]
| religion=nominal [[Gréja Episcopal ing AmérikaAmérikah Sarékat|Episkopal]] [http://www.adherents.com/people/pm/James_Monroe.html]
| spouse=[[Elizabeth Kortright Monroe]]
| occupation=[[Petani]]
| party=[[Parté Républiken-Dhémokrat (AmérikaAmérikah Sarékat)|Républiken-Dhémokrat]]
| vicepresident=[[Daniel D. Tompkins]]
| signature=James Monroe Signature.png
|}}
 
'''James Monroe''' ({{lahirmati|[[Westmoreland County, Virginia]]|28|4|1758|[[Kutha New York|New York]], [[New York]]|4|7|1831}}) ya iku [[Présidhèn]] [[AmérikaAmérikah Sarékat]] kang kaping lima lan njabat kaping loro période kaprésidhènan ya iku antarané taun [[1817]] nganti tekan [[1825]].<ref>Suhindriyo.1999.Biografi Singkat Présidhèn-Présidhèn AmérikaAmérikah Sarékat. Yogyakarta: Yayasan Pustaka Nusatama, hal.19</ref> Jeneng Monroe dadi misuwur amarga doktriné kang dijenengi [[Doktrin Monroe]], ya iku Monroe nyatakaké yèn bawana Amérika ora olèh dijajah manèh déning nagara-nagara saka Éropah. Nalika jaman Présidhèn Monroe, kamakmuran ana ing nagara iki, ya iku période perdamaian ing gayutan manca nagara.<ref name="internet1">[http://www.historycentral.com/bio/presidents/monroe.html www.historycentral.com]</ref> Monroe ngetokaké pesen présidhèn nalika taun 1823, AmérikaAmérikah Sarékat metu saka masalah Éropah lan kawicaksanan ing Amérika lan [[Éropah]] nuduhaké yèn penutupan bisa mangaruhi.<ref name="internet2">[http://doktrin.net/id/james-monroe-kimdir Doktrin.net - Siapa James Monroe?]</ref>
 
== Mangsa kaprésidhènan ==
James Monroe kapilih dadi présidhèn nalika taun [[1817]]. Monroe mèlu dadi anggota ana ing [[Parte Dhémokratik-Républikan]]<ref name="internet3">[http://millercenter.org/academic/americanpresident/monroe http://millercenter.org]</ref>. Nalika njabat présidhèn wakilé ya iku [[Daniel D. Tompkins]].<ref name="internet3"/>
 
Monroe miwiti pamaréntahané kanthi mbentuk salah siji [[kabinèt]] paling kuwat ing sajarah A.S.<ref name="internet3"/> Dhèwèké nyingkiraké rasa kalaladanan nalika milih anggota-anggota ing kabinèté.<ref name="internet3"/> Kasil gedhé dhéwé saka pamaréntahan James Monroe ya iku ana ing urusan manca nagara.<ref name="internet3"/> Wiwit pisanan dhèwèké duwé rasa simpati marang obahan kamardikan ing praja jajahan [[Spanyol]] ing bawana Amérika lan péngin sacepeté awèh pangakonan marang nagara-nagara anyar mau, nanging prakara mau katundha, amarga nalika iku AmérikaAmérikah Sarékat lagi nglakokaké perundhingan karo Spanyol ngenani wewengkon [[Florida]] lan dhèwèké péngin yèn perundhingan iki gagal.<ref name="internet3"/>
 
== Cathetan sikil ==
 
[[Kategori:Gubernur Virginia]]
[[Kategori:Sénator AmérikaAmérikah Sarékat]]
[[Kategori:Présidhèn AmérikaAmérikah Sarékat]]
[[Kategori:Mantri Manca Nagara AmérikaAmérikah Sarékat]]
 
 
348.872

besutan