Gerty Cori: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
c
ndandani pangéja, replaced: Amérika Sarékat → Amérikah Sarékat (4) using AWB
(→‎Pagesangan Awal: ganti isi, replaced: gadhah putra → patutan)
c (ndandani pangéja, replaced: Amérika Sarékat → Amérikah Sarékat (4) using AWB)
[[Image:Gerty Theresa Radnitz Cori (1896-1957) and Carl Ferdinand Cori.jpg|thumb|Gerty Cori with her husband and fellow-Nobelist, [[Carl Ferdinand Cori]], in 1947.]]
 
[[Dhokter|dr]]. '''Gerty Theresa Cori''' (kalair Radnitz) ({{lahirmati|[[Praha]]|15|8|1896||26|10|1957}}) inggih punika [[wanita]] kapisanan saking [[AmérikaAmérikah Sarékat]]<ref name="internet 1">[http://beckerexhibits.wustl.edu/mowihsp/bios/cori.htm]</ref> ingkang pikantuk [[Penghargaan Nobel Fisiologi utawi Kedhokteran]] nalika taun [[1947]], ingkang dipuntampi kaliyan garwanipun dr. [[Carl Ferdinand Cori]], lan dr. [[Bernardo Houssay]] saking [[Argentina]].<ref name="internet 2">[http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1947/cori-gt-bio.html]</ref>
 
== Pagesangan Awal ==
Nalika piyambakipun nempuh pendidikan ing [[Fakultas Kedhokteran]], piyambakipun kapanggih kaliyan [[Carl F. Cori]], kanca [[sekolah]]ipun. Kekalihipun sami-sami ngalami kathah kegiyatan njawi lan gadhah minat wonten ing panalitén [[laboratorium]]. Lajeng kekalihipun palakrama nalika tanggal [[5]] [[Agustus]] [[1920]], lan pikantuk kedudukan ing [[Universitas Wina]]. Lajeng milih ngrembakaken karier wonten ing babagan panalitén kadhokteran tinimbang praktik dhokter.
 
Nalika taun [[1922]], kekalihipun sami [[émigrasi]] ing [[AmérikaAmérikah Sarékat]] saperlu gabung kaliyan staf ing [[Buffalo's New York Institute of Malignant Diseases]]. Piyambakipun dados asisten [[patologi]] lan piyambakipun dipuntunjuk minangka asisten [[biokimia]]. Kelalihipun dados warga nagara [[AmérikaAmérikah Sarékat]] nalika taun [[1928]] lan wonten ing taun [[1936]], kekalihipun sapun patutan tunggal, Carl Thomas. Sadangunipun wonten ing [[Buffalo]], kekalihipun sami konsèntrasi wonten ing "penyerapan" [[gula]] saking [[usus]] lan prabawa [[epinefrin]] [[insulin]] wonten ing [[karbohidrat]] ingkang dipunserap lan utawi pembentukan lan degradasi [[gliserin]].<ref name="internet 4">[http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/cori.html]</ref>
 
== Taun-taun pungkasan ==
{{DEFAULTSORT:Cori, Gerty}}
[[Kategori:Pemenang Bebungah Nobel ing babagan fisiologi utawa kadhokteran]]
[[Kategori:Ahli biokimia AmérikaAmérikah Sarékat]]
[[Kategori:Tokoh Républik Ceko]]
[[Kategori:Ilmuwan Yahudi]]
352.737

besutan