Palanangan: Béda antara owahan

11 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
[[Gambar:Male anatomy.png|jmpl|ka|300px|Anatomi sistem réprodhuksi lanang.]]
 
[[Gambar:Permanently retracted foreskin.jpg|jmpl|ka|200px300x300px|Sistem réprodhuksi lanang.|al=]]
 
'''Palanangan''' uga karan '''planangan''', '''peli''', '''konthol''', utawa '''''pénis''''' (saka [[basa Latin]] kang tegesé "buntut") utawa ing [[basa Jawa Krama]] '''pajaleran''', kerep uga supaya luwih samar diarani '''manuk''', iku sawijining organ èksternal (amarga papané ing jabané awak) minangka organ sèksual utawa wewadi lan organ réprodhuksi manungsa lanang.
 
== Struktur ==
[[Gambar:Penile-Clitoral Structure.JPG|jmpl|ka300x300px|200pxStruktur.|struktural=]]
Pénis [[manungsa]] dumadi saka telung kolom ''tissue'' biologi: loro ''corpus cavernosum'' kang jèjèr ing sisih ''dorsal'' lan siji ''corpus spongiosum'' kang dumunung ing antarané ing sisih ''véntral''.
 
Pérangan pucuk ''corpus spongiosum'' kang luwih gedhé mbentuk '''gathèl''' (endhas konthol), kang dilindhungi kulit karan '''ikut''', kang tumraping wong diwasa bisa ditarik kanggo munculaké gathèl. Wewengkon ing ngisor pénis, papan nèmpèlé kulit, diarani ''frènulum''.
[[Gambar:Gray1158.png|jmpl|kiri|370px|Diagram anatomi pénis manungsa.]]
[[Urethra|Urèter]], minangka pérangan pungkasan saka saluran uyuh ''urinary tract'', ngliwati ''corpus spongiosum'', lan bukakané, diarani [[External urethral orifice (male)|meatus]] ({{pron-en|miːˈeɪtəs}}), dumunung ing pucuking gathèl. Iki minangka dalan uyuh lan mani nalika éjakulasi. [[Spérma]] diprodhuksi sajeroning pringsilan lan disimpen ing ''èpididymis''. Sajeroning éjakulasi, spérma disurung menyang ''vas deferens'', rong saluran kang ngliwati samburiné [[kandhung kemih|impes]]. Cuwèran ditambahaké déning ''sèminal vesicle'' lan disaluraké liwat saluran ''ejaculatory duct'' kang nggabung karo urèter ing sajeroning klanjer [[prostat]]. Prostat lan uga klanjer ''bulbourethral'' nambahi sèkrèsi, lan mani disemprotaké liwat pénis.
 
[[Urethra|Urèter]], minangka pérangan pungkasan saka saluran uyuh ''urinary tract'', ngliwati ''corpus spongiosum'', lan bukakané, diarani [[External urethral orifice (male)|meatus]] ({{pron-en|miːˈeɪtəs}}), dumunung ing pucuking gathèl. Iki minangka dalan uyuh lan mani nalika éjakulasi. [[Spérma]] diprodhuksi sajeroning pringsilan lan disimpen ing ''èpididymis''. Sajeroning éjakulasi, spérma disurung menyang ''vas deferens'', rong saluran kang ngliwati samburiné [[kandhung kemih|impes]]. Cuwèran ditambahaké déning ''sèminal vesicle'' lan disaluraké liwat saluran ''ejaculatory duct'' kang nggabung karo urèter ing sajeroning klanjer [[prostat]]. Prostat lan uga klanjer ''bulbourethral'' nambahi sèkrèsi, lan mani disemprotaké liwat pénis.
Pénis manungsa béda karo kang ana ing [[mamalia]] liyané, sebab ora duwé ''baculum'', utawa balung èrèksi, lan gumantung marang ''engorgement'' nganggo getih supaya bisa èrèksi. Pénis manungsa uga ora bisa ditarik lan dilebokaké sajeroning kanthong kulit (''groin''), lan ukurane luwih gedhé tinimbang rata-rata kéwan miturut proporsiné.
 
Pénis manungsa béda karo kang ana ing [[mamalia]] liyané, sebab ora duwé ''baculum'', utawa balung èrèksi, lan gumantung marang ''engorgement'' nganggo getih supaya bisa èrèksi. Pénis manungsa uga ora bisa ditarik lan dilebokaké sajeroning kanthong kulit (''groin''), lan ukurane luwih gedhé tinimbang rata-rata kéwan miturut proporsiné.[[Gambar:Gray1158.png|jmpl|300x300px|Diagram anatomi pénis manungsa.|al=]]
== Uga delengen ==
* [[Èrèksi]]
* [[Vagina]].
*[[Rambut pubis]].
 
== Pranala njaba ==
416

besutan