Présidhèn Républik Indonésia: Béda antara owahan

Ndandani tembung
(Ndandani tembung)
 
== Panguwasa, kuwajiban, lan hak-hak ==
Panguwasa, kewajibankuwajiban, lan hak-hak Présidhèn kalebuing antarané ya iku:
* Ngemu daya saka pamaréntah miturut konstitusi
* Ngemu kakuwasan paling dhuwur lumantaring [[Tentara Nasional Indonésia Angkatan Dharat|Tentara]], [[Tentara Nasional Indonésia Angkatan Laut|angkatan L]]<nowiki/>[[Tentara Nasional Indonésia Angkatan Laut|aut]] lanl<nowiki/>an [[Tentara Nasional Indonesia Angkatan Udara|Angkatan Udhara]]
* DiajokakéNgajokaké Konsèp Hukum kanggomarang [[Dewan Perwakilan Rakyat|Dhéwan Wakil Rakyat]] (DPR). Présidhèn kanggo nindakaké dhiskusi lan disarujuki saka konsèp hukum déning parlemèn lan pass BILLbill menyang HUKUM.
* Stipulate Angger-Angger Pamaréntahan ing Lieu saka Hukum (ing kawigatèn pasukan)
* Pesawat Saka Peraturan Pamaréntah
* Nggawé liyané prajanjèn internasional kanthi pasarujukané parlemèn
* Ngumumaké negara saka bebaya.
* Angkat utusané lan konsulat. Ing ngangkat saka duta, Présidhèn sakakanthi anggitpasarujukan saka DPR
* Nampa panggonan saka utusané ing negara liyané kanthi anggitpasarujukan saka DPR.
* Mènèhi ''clemency'' lan papan pemulihanpamulihan karo manungsa waé kanggo wawasan saka [[Mahkamah Agung Republik Indonesia|Pengadilan Supreme]]
* Mènèhi pangapuranéngpangapuran, amnesty lan penghancuranvonis sakakanthi anggitpasarujukan saka DPR
* Mènèhi judhul, patut, lan tandha kehormatankaurmatan liyané kang diatur déning HUKUMukum
* Inaugurating anggota [[Badan Pemeriksa Keuangan|saka audit papan]] iku dipilih déning PARLEMENkanthi karopasarujukan anggitsaka [[Dewan Perwakilan Daerah|saka Daerah Wakil PbbDPD]]
* Nemtokake katetepan saka calon ngajokaké déning [[Komisi Yudisial|Hukum Komisi]] lan diijinaké déning house
* Netepaké hakim sah miturutadhedhasar ukum Angger-Angger saka calon ngajokakékang diajokaké déning Presiden, PARLEMENparlemèn, lan Pengadilanpangadilan Supremeluhur.
* Milih lan ngilanginyopot anggota saka Hukum Komisi karokanthi persetujuanpasarujukan PARLEMENsaka parlemèn.
 
== Syarat ==
Ing syarat-syarat Présidèn lan Wakil Présidèn Républik Indonesia miturut HUKUMUU No. 42 taun 2008 ing Pemilihan umum Présidèn lan Wakil Présidèn minangka ndhèrèk:
# Wedi marang gustiGusti Allah mahaMaha Kuwasa
# Warga NegaraNagara Indonésia wiwit lair lan tau ditampa kewarganegaraankawarganegaraan liyané amarga saka dhéwé bakal
# Tau nyekel negara, uga tau laku tumindak pidana korupsi lan felonies liyané
# Bisa karohanèn lan fisik kanggo nindakaké pakaryan lan kewajiban minangka présidèn lan Wakil Présidèn
 
== Pilihan ==
[[Gambar:Stamps_of_Indonesia,_031-05.jpg|jmpl|Prangko Sakakanthi Presidengambar Présidhèn Susilo Bambang Yudhoyono]]
Miturut Kateluowah-owahan kaping 3 Angger-Angger Nagara amandemen [[Undhang-Undhang Dhasar Negara Republik Indonésia 1945|saka 1945UUD KONSTITUSI1945]] , Artikel 6A, PresidenPrésidhèn lan Wakil PresidenPrésidhèn kapilih ingkanthi dadi sijisak pasangan langsung déning wong liwatlumantar [[Pamilihan Umum ing Indonésia|Pemilihan]] PresidenPrésidhèn lan Wakil PresidenPrésidhèn (Pemilu presiden). Sadurungé, PresidenPrésidhèn (lan Wakil PresidenPrésidhèn) kapilih déning [[Majelis Permusyawaratan Rakyat|wong-Wong kang Majelis Permusyawaratan]]. Kanthi owah-Owahan saka 1945 KONSTITUSI, PresidenPrésidhèn ora onoduwèni tanggung jawab kanggomarang DÉWANDPR, lan kedudukankalungguhan antarané PresidenPrésidhèn lan KEYGEN iku padha karo.
 
CandidatesKandhidhat kanggo PresidenPrésidhèn lan Wakil PresidenPrésidhèn ngajokakendiajokaken déning partaiparté pulitik utawa dikombinasikaképakumpulan partaikoalisi parté pulitik contestingkang mèlu kontèstasi sadurungé pemilu. Pemilu presidenPrésidhèn pisanan ing Indonesia, ikiiku dianakaké ing taun [[Pamilihan Umum Indonesia 2004|2004]].
 
YenYèn ing Pemilu presidenPrésidhèn dijupuk votes >50% nomer votes ing pemilihan karo ing paling 20% ing saben provinsi kang nyebar liwat setengah nomer provinsi Indonesia, banjur padha bakal ngumumaké minangka kapilih dadi presidenPrésidhèn lan Wakil PresidenPrésidhèn. Yen ana pasangan calon PresidenPrésidhèn lan Wakil PresidenPrésidhèn kapilih, banjur pasangan kang angsal paling votes pisanan lan kaloro ing Pemilu presidenPrésidhèn ing ngisor iki Pemilu presidenPrésidhèn Babakbabak Kapindhokapindho. Pasangan kang dijupuk paling votes ing Babak Kapindho saka PresidenPrésidhèn ngumumaké minangka Kapilihkapilih dadi presidenPrésidhèn lan Wakil PresidenPrésidhèn.
 
=== Pemilu saka Wakil Présidhèn kosong mlompong ===
1.435

besutan