Paramasastra Jawa: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  9 sasi kepungkur
c
dandani pangéja, replaced: sawetara → sawatara (2) using AWB
(ganti isi, replaced: kahanan → kaanan (6))
c (dandani pangéja, replaced: sawetara → sawatara (2) using AWB)
 
'''Paramasastra basa Jawa''' iku ngèlmu wewaton bab panulis sarta tatananing tetembungan ing [[basa Jawa]].<ref>s.v. Bausastra Poerwadarminta (1939)</ref> Wis akèh kitab kang nganggo irah-irahan "''Paramasastra''" kang dianggit déning sawetarasawatara pujangga. [[Tembung camboran]] iki dijupuk saka rong tembung ''parama'' lan ''sastra''. Loro-loroné tembung iki kasilih saka basa Sangskreta. Tembung ''parama'' iku tegesé sing dhuwur dhéwé, kamangka ''śāstra'' iku tegesé ngèlmu, kitab suci, buku, kawruh utawa sembarang tulisan utawa aksara.<ref>s.v. Bausastra Zoetmulder (1982)</ref>
 
Tata basa Jawa akèh njupuk istilah saka basa Sangskreta. Tata basa Sangskreta iki dikodifikasi lan digurit déning [[Pāṇini]] ing abad 6 SM. Ing jaman Jawa anyar, [[Ranggawarsita]] ngripta ''[[Serat Paramasastra Jawi]]'' kang umum digunakaké nganti saiki.
 
===Struktur basa===
Minangka srana komunikasi, struktur basa Jawa katata sajeroning [[aksara]] lan [[tembung]] sing karangké dadi [[ukara]], kanthi migatèkaké paugeran kang gumathok miturut konsèpsi dhasar ing dhuwur. Kanggo milah struktur basa kanthi luwih jero dipigunakaké sawetarasawatara èlmu sing tansah dicakaké nalika nyinaoni basa, ya iku antarané:
* [[Widya aksara]] (''fonologi'')
* [[Widya tembung]] (''morfologi'')
348.872

besutan