Louis IX saka Perancis: Béda antara owahan

c
→‎Perang Salib Kapitu: dandani pangéja, replaced: sawetara → sawatara using AWB
c (→‎Sajarah: ndandani pangéja, replaced: Amérika Sarékat → Amérikah Sarékat using AWB)
c (→‎Perang Salib Kapitu: dandani pangéja, replaced: sawetara → sawatara using AWB)
 
 
=== Perang Salib Kapitu ===
Ferdinand de Lesseps wiwit dicekel kanthi rikat saka [[Pelabuhan Damietta]] nalika wulan Juni [[1249]].<ref>Tyerman, p. 787</ref> Serangan iki njalari sawetarasawatara gangguan ing kaisaran Ayyubiyah Muslim, mligi amarga Sultan Al Malik as-Salih Najmuddin Ayyub lara. Nanging lampahan saka Damietta tumuju [[Kairo]] ngliwati [[delta]] [[Nil|Kali Nil]] lumaku alon-alon. Mundhaké suhu ing Kali Nil iki ndadèkaké wong-wong ora mungkin bisa maju lan nerusaké mlakuné. Nalika wektu iku, Sultan Ayyubiyah tilar donya. Saéngga garwané, Shajar al-Durr ngatur prastawa kang dialami ratuné. Pungkasane mapanake bala Mesir dadi panguwasa. Nalika tanggal 6 April [[1250, Louis kelangan wadyabala ing perang Fariskur lan dicekel déning wong Mesir.<ref name = Dupuy >{{cite book | title = The Harper Encyclopedia of Military History | author=Trevor N Dupuy | publisher=HarperCollins | year = 1993 | page = 417 }}</ref> Louis akhire bisa diculaké kanthi tebusan 400.000 livre tournois (nalika pamasukan taunan Perancis mung watara 1.250.000 livre tournois), lan dipasrahaké ing kutha Damietta.<ref>Tyerman, pp. 789–798</ref>
 
Sawisé diculake saka kunjara Mesir, Louis ngentekaké wektu patang taun ing golongan bala Salib ing Karajan Acre, Kaisarea, lan Jaffa.<ref name=brehier>[http://www.newadvent.org/cathen/04543c.htm Bréhier, Louis. "Crusades." The Catholic Encyclopedia. Vol. 4. New York: Robert Appleton Company, 1908. 24 Feb. 2013]</ref> Kanthi nggunakaké bandhané kanggo nulungi Tentara Salib kanggo yasa manèh bètèng pertahanan lan uga anggo nglakokaké ''diplomasi'' kanthi kakuwatan saka Islam Suriah lan Mesir. Sawisé lunga saka Timur Tengah, Louis ninggal garnisum kang wigati ing Kutha Acre kanggo pertahanan saka serangan Islam. Tuwuhé prastawa sujarah ing Timur Tengah iki banjur digunakaké minangka mbeneraké Mandat Perancis.
352.737

besutan