Allah: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  9 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
 
 
[[Gambar:Dcp7323-Edirne-Eski_Camii_Allah.jpg|thumb|right|Kaligrafi '''Allah''' ing siji [[Masjid]] Tuwa ing [[Turki]]]]
'''Allah''' ([[basa Arab]] ''allāhu'' الله) utawi kadhang kala ditembungaken déning tiyang Jawi dados '''Gustialah''', inggih punika iku siji tembung kang dipundhut saking basa [[Arab]] ingkang ateges "[[Pengèran]]'''Pangèran'''". Tembung punika luwih kesohor minangka asma tumrap Pengèran déning tiyang ingkang anganut agami [[Islam]]. Tembung punika wonten kalangan para panutur basa [[Arab]], minangka tembung kang umum kanggo peparing asma tumrap Pengèran, kalebet kanggé tiyang [[Yahudi]] kaliyan [[Kristen]] Arab. Mangka, tembung punika katingal dipungunakaken ugi wonten pertalan kitab suci agama Kristen kaliyan Yahudi ingkang ngagem basa Arab, ugi pertalan [[Injil]] wonten basa [[Indhonesiyah]] kaliyan [[Turki]].
== Allah sajeroning Islam ==
Sajeroning agama Islam, Allah iku siji-sijiné Tuhan (tanpa sekuthu) {{quran-usc|112|1}}, sangSang panyiptaPanyipta, tuhanTuhan saka [[Ibrahim]], [[Ismail]], [[Ishaq]] lan [[Yakub]], uga tuhan saka [[Musa]], [[Dawud]], [[Sulaiman]], [[Isa]] lan [[Muhammad]] (muga rahmat lan shalawatsalawat dilimpahaké marang sakabèhané).
 
<!--Miturut F.E. Peters, " Al Qur'an menyatakan {{Quran-usc|29|46}}, Muslim mempercayai, dan sejarawan menyetujui, bahwa Muhammad dan pengikutnya menyembah tuhan yang sama dengan yang disembah Yahudi". Allah-nya Al Qur'an adalah tuhan sang pencipta yang ada dalam kisah Ibrahim. Peters mengatakan bahwa Al Qur'an menggambarkan Allah lebih berkuasa dan jauh dibandingkan dengan Yahweh, dan juga merupakan tuhan universal, tidak seperti Yahweh yang lebih dekat dengan bangsa Israèl.<ref>F.E. Peters, ''Islam'', p.4, Princeton University Press, 2003.</ref>-->
 
Wonten agami Islam, dipunpercados wonten sangang-dasa sanga (99) asma kanggé Gustialah, ingkang dipunwastani ([[Asmaaulhusna]]). Asma-asma punika dipunpundhut saking [[Kuran]] kanggé nyebut asma Allah.<ref>{{cite book |last=Bentley |first=David |coauthors= |title=The 99 Beautiful Names for God for All the People of the Book |publisher=William Carey Library |year=1999 |month=Sept. |isbn=0-87808-299-9 }}</ref> Asma-asma ingkang mau punika antaranipun:
* Al Malikul Mulk (Ratuning paraPara ratuRatu)
* Al Hayy (Dat Ingkang Gesang)
* Al Muhyii (Dat Ingkang Peparing Gesang)