Fosfolipid: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  8 sasi kepungkur
c
→‎Sipatipun: mertal tembung, replaced: ginjal → ginjel using AWB
(ganti isi, replaced: asam → asem (8))
c (→‎Sipatipun: mertal tembung, replaced: ginjal → ginjel using AWB)
 
 
== Sipatipun ==
Umumipun fosfolipid wonten ing salèbéting [[sél]] tuwuhan, kéwan lan manungsa. Ing tuwuhan fosfolipid ing [[kèdélai]], ing manungsa utawi kéwan wonten ing [[ndok]], [[polo]], [[hati]], [[ginjalginjel]], [[pangkrèas]], [[paru-paru]], saha [[jantung]].
Fosfolipid asifat [[Èsénsial]] kanggé [[sél]] amérgi kagolong komponén ménbran [[sél]]. Struktur fosfolipid ingggih punika tuladha klasik. Fosfolipid sami kaliyan [[molékul lémak]] anaging namung gadhah kalih asem lémak ingkang kantél ing [[glisérol]], anaging boten tiga. Gugus [[hidroksil]] kétiga ing [[gliserol]] gégayutan kaliyan [[gugus fosfat]], ingkang gadhah momotan [[listrik]] négatif. Molèkul-molèkul alit, ingkang limrahipun gadhah momotan utawi [[polar]], saged dipunaturaken ing gugus [[fosfat]] kanggé wujud warna fosfolipid.
Kalih ujung fosfolipid nunjuakén prilaku ingkang bènten kaliyan toya. Ékor [[hidrokarbon]] asifat [[hidrofobik]] lan dipuntébihakén saking toya. Nanging gugus [[fosfat]] lan molékul ngèlékat ing gugus punika wujud sirah [[hidrofilik]] ingkang gadhah [[afinitas]] déning toya. Manawi dipuntambahaken ing toya, fosfolipid nyusun saking wujud [[agregat]] ingkang lapisanipun kalih utawi ''bilayer'' ingkang ngelindungi [[hidrofobik]] saking toya. <ref name"buku1"<<id>>Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:84)</ref>
348.872

besutan