Taman Sriwedari: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
nyunting artikel
(→‎Kaanan Taman: ganti isi, replaced: tetanduran → tetuwuhan)
(nyunting artikel)
[[Gambar:Taman-sriwedari.jpg|thumb|240px|Gapura Taman Sriwedari]]
 
'''Taman Sriwedari''' inggih punika komplèks [[taman]] ingkang dipun-ginakakendipunginakaken kanggé pagelaran manéka werni pasugatan kagunan rakyat ing Kitha [[Sala]].<ref name="internet1">[http://jajalindo.com/search/tag/taman-sriwedari-solo Taman Sriwedari Solo](dpunundhuh 27 Oktober 2012)</ref> Taman Sriwedari dumunung ing tengah-tengahing Kitha Sala ingkang celak kaliyan [[Museum Radya Pustaka]] inggih punika ing JL. Brigjen Slamet Riyadi, Sala Kota/LaweyanLawéyan.<ref name="internet2">[http://travel.kapanlagi.com/solo/wisata/6196-taman-hiburan-rakyat-sriwedari.html THR Sriwedari](dipunundhuh 27 Oktober 2012)</ref> Taman punika dipunyasa déning [[Pakubuwono X]] ingkang rumiyin dipundadosaken panggénan rékréasi kaliyan panggénan kanggé ngaso para [[kulawarga]] karajan.<ref name="internet1"/> Taman ingkang rumiyin dumunung ing panggénan ingkang dipunwastani Kebon Rojo utawi Taman Raja, sapunika sampun dipunjangkepi sawatawis fasilitas hiburan kanggé laré alit lan tiyang diwasa, ''restoran-restoran'' alit, kaliyan toko-toko ingkang sadéyan ''souvenir''.<ref name="internet3">[http://www.pasarsolo.com/wisata/taman-sriwedari-solo.html Taman sriwedari](dipunundhuh 27 Oktober 2012)</ref> Ing komplès taman uga wonten satunggaling pasugatan ingkang kawentar inggih punika pagelaran [[ringgit purwa]].<ref name="internet3"/><ref>[http://www.pasarsolo.com/wisata/taman-sriwedari-solo.html Wisata, Taman Sriwedari Solo](dipunundhuh 19 Fèbruari 2013)</ref>
 
== Sajarah ==
 
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Vijver in de tuin Sriwadari te Soerakarta. TMnr 60002346.jpg|thumb|210px|Taman Sriwedari ing taun 1900]]
Wiwitanipun, Taman Sriwedari dipunyasa mawi ancas kanggé dolanan, lelangenan, lan, panggénan ngaso kanggé kulawarga saking pura [[Kasunanan Surakarta Hadiningrat]].<ref name="internet5">[http://www.kerajaannusantara.com/id/surakarta-hadiningrat/taman Taman Sriwedari](dipunundhuh 19 Fèbruari 2013)</ref> Ingkang gadhah penggalih supados yasa taman punika inggih punika [[Sri Susuhunan Pakubuwono X]] ingkang jumeneng ing periode taun [[1983]] ngantos taun [[1939]].<ref name="internet5"/> Pramila, rumiyin Taman Sriwedari ingkang dipunyasa taun 1899 punika ugi dipunwastani ''Bon Rojo'' (asalipun saking Kebon Rojo ingkang ngemu teges ''Taman Raja'').<ref name="internet5"/> Sadèrèngipun dipundadosaken panggénan rekreasi kulawarga pura, Taman Sriwedari wiwitanipun dipunrembakaken minangka taman kitha wiwit taun [[1901]] lan dipunresmikaken minangka kawasan rekreasi kanggé kulawarga karaton. Wiyaripun siti ingkang dipunyasa taman inggih punika udakawis 10 hektar. Siti punika dipunpundhut déning KRMT Wirjodiningrat, kangmas ipé saking Sri Susuhunan Pakubuwono X, saking Johannes Busselaar tanggal 5 [[Dhésèmber]] [[1877]] mawi status ''hak milik''.<ref name="internet5"/> Johannes Busselaar inggih punika satunggaling tiyang [[Walanda]] ingkang manggèn ing Sala.<ref name="internet5"/> Sasampunipun diputrapaken ''Undang-undang Pokok Agraria'' déning Pamaréntah Republik Indonesia ingkang lumampah wiwit tanggal [[24 September]] [[1960]]. Status ''kepemilikan'' siti Taman Sriwedari dipundhaftaraken malih, nanging namung pikantuk status [[Hak Guna Wangunan]] (HGB) amargi nembé dipundhaftaraken taun [[1965]].<ref name="internet5"/>
 
== Kaanan Taman ==
46

besutan