Dyah Pitaloka Citraresmi: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
pitaloka
(Pitaloka)
(pitaloka)
Minangka asil saka ketegangan iki, ana peperangan antarané timbanganipun Kraton Sundha nglawan tentara Majapahit. Rombongan kraton Sundha duwé tujuan kanggo mbéla kanthi ''sabar-sabar'' nantang [[Puputan (perang)|balowarti]] supaya bisa mbéla pakurmatan ing Alun-Alun Bubat. Sanajan wani nahan tentrem, pésta kraton Sundha kepunjulen lan pungkasané tiwas nalika dikepung tentara Majapahit. Mèh kabèh klompok kraton Sundha kejem sajroné tragèdi iki. <ref>{{Cite book|title=''Pengantar Sejarah Kebudayaan Indonesia 2'', 2nd ed.|last=Drs. R. Soekmono,|date=1973|publisher=Penerbit Kanisius|location=Yogyakarta|page=72}}</ref> Tradhisi lan crita lokal nuduhaké manawa ing rasa sedhih lan ati sing sempit, Putri [[nglalu]] kanggo mbéla pakurmatan lan kamulyan ing negarané. <ref>{{Cite book|title=''Sejarah Peradaban Manusia: Zaman Majapahit''.|last=Y. Achadiati S, Soeroso M.P.,|date=1988|publisher=PT Gita Karya|location=Jakarta|page=13}}</ref>
 
Miturut tradhisi, sedané Dyah Pitaloka dipatèni déning Hayam Wuruk lan kabèh masarakat Kraton Sunda sing ilang akèh kulawargané kraton. Dening wong Sundha sedané Putri lan Raja Sunda dihormati lan dideleng minangka tumindak sing wani lan mulya kanggo ngajèni pakurmatan negarané lan negarané. Bapak putri Putri, Prabu Maharaja Lingga Buana dipuji lan dihormati déning wong-wong Sundha kanthi judhul "Prabu Siliwangi" ( [[Basa Sundha|Sundha]] : Raja sing duwé jeneng wangi) amarga tumindak héroik sing mbéla pakurmatan negara nglawan Majapahit. Keturunanipun, mengko raja-raja Sundha, diwènèhi judhul " [[Sri Baduga Maharaja|Siliwangi]] " (saka tembung Silih Wangi ing basa Sundha tegesé: Penerus dadi Raja Wangi). Tragèdi iki ngrusak hubungan antarané rong kerajaan sing nyebabaké permusuhan nganti pirang-pirang taun mengko. Hubungan antarané negara loro iki durung nate dibalèkake. <ref name="end">{{Cite book|url=|title=Early Kingdoms of the Indonesian Archipelago and the Malay Peninsula|last=Munoz|first=Paul Michel|date=2006|publisher=Editions Didier Millet|isbn=9814155675|location=Singapore|pages=213|doi=}}</ref> ing kraton Majapahit, Gajah Mada ngadhepi permusuhan lan rasa ora ora percaya, amarga tumindak kang ora peduli iku cocog karo kepentingan kulawarga kraton Majapahit lan wis nyinggung pangrasané Raja Hayam Wuruk.
 
Crita Putri Dyah Pitaloka lan Perang Bubat dadi téma utama ing [[Kidung Sundha|Lagu Sundha]] . Crita sejarah kedadéan Pasundha Bubat kasebut dicritakaké ing [[Pararaton]], nanging ora kasebut kabèh kasebut ing teks [[Kakawin Nagarakretagama|Nagarakretagama]] .
46

besutan