Dyah Pitaloka Citraresmi: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
pitaloka
(Pitaloka)
(pitaloka)
 
== Lamaran Kawinan ==
Hayam Wuruk, raja ing Majapahit, sing didhasari alesan politik, kepéngin ndadèkaké putri Citra Rashmi (Dyah Pitaloka) dadi bojoné. <ref name="end">{{Cite book|url=|title=Early Kingdoms of the Indonesian Archipelago and the Malay Peninsula|last=Munoz|first=Paul Michel|date=2006|publisher=Editions Didier Millet|isbn=9814155675|location=Singapore|pages=213|doi=}}</ref> Dhèwèké putrine Prabu Maharaja Lingga Buana saka Kraton Sunda. Patih Madhu, dadi makcomblang saka Majapahit, teka ing kraton Sunda kanggo jodhokké lan nglamar putri Sundha ing kawinan kraton. Kanthi ati lan ndelengndelok perang tandhing iki minangka kesempatan kanggo nggandhengakenggandhèngake utama ngiket lan dadèkaké prasekutuan karo kraton Majapahit sing gedhé lan menang, raja Sundha kanthi seneng mènèhi berkah lan tindak menyang putrané menyang Majapahit supaya bisa kawontênanipun karo Hayam Wuruk.
 
Ing taun 1357, ana rombongan kraton Sundha teka ing Majapahit sawisé nyabrangi Segara Jawa. Rombongan kraton Sundha negesaké papan pesanggrahané ing Dataran Bubat ing sisih lor [[Trowulan (disambiguasi)|Trowulan]], ibukutha Majapahit. Dhèwèké padha ngentèni pethukan saka pihak Majapahit lan upacara kraton sing trep karo pahargyan agung. Nanging, [[Gajah Mada]], Mahapatih Majapahit, ndeleng acara iki minangka kesempatan kanggo naklukaké Sunda ing sangisoré Kraton Majapahit, lan negesaké menawa Putri ora bakal diangkat dadi Ratu Majapahit, nanging namung dadadèkaké garwa selir sing ditawakaké karo Raja Majapahit, minangka tandha takluk Kraton Sundha ing ngisor pamaréntah Kraton Sunda Majapahit. Raja Sundha nesu banget lan krasa dirèmèhake dening panjaluk Gajah Mada sing naté gawé nesu.
46

besutan