Hamengkubuwana I: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  6 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Jeneng asalé yaiku '''Radèn Mas Sujana''', sing, sawisé tuwuh, nduwèni gelar '''Pangéran Mangkubumi''' . Dhèwèké putra saka [[Amangkurat IV]] raja Kasunanan [[Kartasura]] sing dilairaké déning selir garwa Mas Ayu Tejawati nalika tanggal 6 Agustus 1717 .
 
Ing taun 1740 ana pambrontakan wong [[Tionghoa]] ing [[Batavia]] kang sumebar ing saindhenging Jawa . Ing wiwitan, [[Pakubuwana II]] (sadulur Mangkubumi) mèlu nyengkuyung pambrontakan. Nanging, nalika nonton [[VOC]] sing unggul, Pakubuwana II gantimalih pikiranpikiré.
 
Ing taun 1742 istana Kartasura diserang dening para pemberontak. Pakubuwana II dipeksa kanggo mbangun istana anyar ing Surakarta, nalika pemberontakan pungkasane ditumpes dening VOC lan Cakraningrat IV saka [[Madura]] .
1.443

besutan