Hamengkubuwana I: Béda antara owahan

11 bèt wis ditambahake ,  8 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Ing taun 1742 Karaton Kartasura diserang déning para pambrontak. Pakubuwana II dipeksa kanggo mbangun karaton anyar ing Surakarta, nalika pambrontakan pungkasan ditumpes déning VOC lan Cakraningrat IV saka [[Madura]] .
 
Kakuwatan para pambrontak kang dipimpin déning Radèn Mas Said (Pakubuwana II lan keponakan Mangkubumi) kasil ngrebut tlatah Sukawati. Pakubuwana II medharaké sayembara kanthi bebungah awujud tanah 3.000 pathok kanggo sapa waé kang bisa mbalekakembalèkaké Sukowati.tlatah Mangkubumi berhasil diusir Mas Said ing taun 1746, nanging diblok dening Patih Pringgalaya sing ngasorake raja kanggo mbatalake persaingan kompetisi.
 
Sukowati. Mangkubumi berhasil diusir Mas Said ing taun 1746, nanging diblok dening Patih Pringgalaya sing ngasorake raja kanggo mbatalake persaingan kompetisi.
 
Uga teka ana gubernur jendral VOC Baron van Imhoff sing saya tambah nggedhekake atmosfer. Panjenenganipun nyuwun Pakubuwana II kanggé nyéwa wilayah pesisir dhateng 20.000 VOC asli kanggé mbayar utang istana dhateng Belanda . Iki ditentang dening Mangkubumi. Akibaté, perselisihan pecah nalika Baron van Imhoff moyoki Mangkubumi ing publik.
1.553

besutan