Hamengkubuwana I: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  6 sasi kepungkur
Kakuwatan para pambrontak kang dipimpin déning Radèn Mas Said (Pakubuwana II lan keponakan Mangkubumi) kasil ngrebut tlatah Sukawati. Pakubuwana II medharaké sayembara kanthi bebungah awujud tanah 3.000 pathok kanggo sapa waé kang bisa mbalèkaké tlatah Sukawati. Mangkubumi kasil diusir déning Mas Said ing taun 1746, nanging diblok déning Patih Pringgalaya kang ngasoraké raja kanggo ngilangi saingan.
 
NulirgubernurNuli gubernur jendral VOC Baron van ImhoffmèluImhoff mèlu teka lang sayanaambahgedhénéesaya nambah gedhéné atmosfer. PanjenenganipunPanjenengané nyuwun Pakubuwana II kanggé nyéwa wilayah pesisir dhateng 20.000 VOC asli kanggé mbayar utang istana dhateng Belanda . Iki ditentang dening Mangkubumi. Akibaté, perselisihan pecah nalika Baron van Imhoff moyoki Mangkubumi ing publik.
 
Mangkubumi, sing kesal, ninggal Surakarta ing wulan Mei 1746 lan gabung karo Mas Said minangka pemberontak. Minangka ikatan ikatan Mangkubumi nikah karo Mas Said karo putrane, Rara Inten utawa Gusti Ratu Bendoro .
1.435

besutan