Persaudaraan Setia Hati Terate: Béda antara owahan

15 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(Digawé kanthi mertal kaca "Persaudaraan Setia Hati Terate")
 
 
Ing taun [[1922]], Ki Hadjar Hardjo Oetomo ( EBI: ''Ki Hajar Harjo Utomo'' ), sawijining sekolah seni béla dhiri Setia Hati kang asalé saka Pilangbango <ref name="sht2">[http://www.shterate.or.id/sejarah-sh-terate-bagian-1-masa-perintisan/ Sejarah SH Terate (Bagian 1) Masa Perintisan] diakses 2 Oktober 2019 22.37 WIB</ref>, njaluk idin saka Ki Ageng Ngabéhi Soerodiwirjo kanggo netepaké pusat pendhidhikan kanggo pencak silat karo sekolah Setia Hati. Ancas iki motivasi karo kahanan nalika iku seni béla diri mung diwulangaké marang wong-wong kang duwé status mulya kayata bupati, wedana utawa aristokrat kang duwé gelar [[Radèn|radén]], saengga Ki Hardjo Oetomo ngerténi manawa seni béla dhiri iki bisa sinau déning para umum lan pionir para pionir mardika. Ki Ageng Ngabéhi Soerodiwirjo setuju babagan gagasan kasebut selagi pusat pendhidhikan mengko kudu duwé jeneng liyané. Pungkasané, SH PSC (Persaudaraan Setia "Klub Olahraga Pemudha") diadegaké. Ki Ageng Ngabéhi Soerodiwirja para pandherek liyané kang wis diasingaké <ref name="dualisme-sh">[https://www.kompasiana.com/cangka/58032105f67a611910d77dd6/ringkasan-jalan-panjang-sh-terate-dan-sh-winongo-yang-sejatinya-adalah-satu-saudara?page=all Ringkasan Jalan Panjang SH Terate dan SH Winongo, yang Sejatinya Adalah Satu Saudara] diakses 3 Oktober 2019 11.58 WIB</ref> sawetara pihak nganggep pembukaan PSC SH minangka pengkhianatan supaya SH PSC dianggep "SH murtad". <ref name="sh1">[https://www.shterate.com/pentjak-silat-the-history-which-its-related-with-psht/ Pentjak Silat – The History which its related with PSHT] diakses 2 Oktober 2019 20.23 WIB</ref> Mengko, kang nyengkuyung kesucian sektine Setia Hati lan ngaku dadi penerus sah ajaran Ki Ageng Ngabehi Soerodiwirjo yaiku anggota PSHW-TM (SH Winongo). <ref>[https://eventkampus.com/blog/detail/1466/sejarah-persaudaraan-setia-hati-tunas-muda-winongo-1903 Sejarah Persaudaraan Setia Hati Tunas Muda Winongo 1903] diakses 3 Oktober 2019 12.01 WIB</ref> Kajaba iku, anané lapangan pelatihan iki dianggep [[Indhiya Nèderlan|karo Pamrentah Kolonial Walanda]] minangka sarana kanggo nglawan pamrentah kolonial supaya Ki Hardjo Oetomo ditangkep lan ngladéni ukuman kanggo pengasingan ing Walanda ing [[Kabupatèn Jember|Jember]], Cipinang lan [[Kutha Padangpanjang|Padangpanjang]] . Sistem kang diadopsi SH PSC yaiku sistem ''paguron'' (perguruan tinggi) ing ngendi para guru diselehaké ing tingkat paling dhuwur minangka pendhukung universitas. Sistem pendhidhikan iki minangka cikal bakal Kepala Setia kang Teratur.
 
== Rujukan ==
[[Kategori:Pencak Silat]]
18.000

besutan