Mi: Béda antara owahan

11 bèt wis ditambahake ,  10 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (→‎Tips Ngolah Mi: dandani pangéja, replaced: sawetara → sawatara using AWB)
 
}}
 
'''Mi''' iku panganan paling misuwur ing [[Asia]], kususemliginé ing bawana [[Asia Wétan]] lan [[Asia Kidul-wétan|Kidul-wétan]]. Miturut cathetan sajarah, mi kapisanan digawé ing [[Cina]] nalika jaman pamaréntahan [[dinasti Han]]. Saka [[Cina]], mi nyebar tekan [[Jepang]], [[Koréa]], [[Taiwan]] lan nagara-nagara ing [[Asia Tenggara]] tekan [[Éropah]]. Miturut buku-buku sajarah, ing [[Éropah]], mi wiwit dikenal sawisé [[Marco Polo]] nekani [[Cina]] lan nggawa jajan mi. Nanging ing perkembanganengrembakané ing [[Éropah]], mi saiki dadi pasta kaya kang kita mangerteni saiki.<ref name="internet 1">[http://www.lintasberita.com/Lifestyle/Kuliner/SEJARAH_DAN_ANEKA_JENIS_MIE lintasberita.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
Sajatiné seni nggiling [[gandum]] wis ana luwih dhisik ing [[Wétan Tengah]], kaya [[Mesir]] lan [[Pèrsi]]. Asale, mi diprodhuksi kanthi manuwal, nembé taun 700-an ana mesin kanggo nggawé mi sing ukurane cilik nganggo piranti mekanik. T.Masaki taun 1854 bisa nggawé mesin kanggo nggawé mi mekanik kang bisa mroduksi mi kanthi masal. Sakawit iku, mi ngalami akèh perkembangan, kaya ing [[Cina]] wiwit diprodhuksi mi instant kang jenenge [[Chicken Ramen]] lan ing ing [[Jepang]] jenenge [[Saparo Ramen]] (1962).<ref name="internet 2">[http://kopi-luwak.lefora.com/2009/02/21/sejarah-dan-aneka-jinis-mie/ kopi-luwak.lefora.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
== Komposisi Mi ==
Komposisi bahanebahané ya iku glepung terigu, banyu, endhog, uyah lan banyu awu utawa banyu ki supaya bisa kenyal.<ref name="internet 4">[http://bos-mieayam.com/?pg=articles&article=64326 bos-mieayam.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
== Cara Nggawé Mi ==
Prosès nggawé sing kapisananan ya iku kabèh bahan dicampur dadi siji nganti dadi adonan. BanjuryaBanjur adonanadhonan diuleni nganti adonan kalis, lunyu, lan transparan. Sawisé iku adonan diwangun utawa diiris sesuai karo jinis mi kang arep digawé.<ref name="internet 5">[http://mie-web.tripod.com/aneka%20mie.htm tripod.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
== Jinis-jinisé Mi ==
* Cellophane noodles utawa suun. Suun digawé saka campuran glepung kenthang lan glepung kacang ijo. Mi jinis iki teksture empuk banget, cocog kanggo olahan sop, suun goreng utawa kanggo isi [[pastel]]. Suun didol garingan, direndem sajeroning banyu panas nganti lembut lan suun wis siyap diolah.
* Mi ndhogendhog, digawé saka glepung trigu jinis ''hard wheat'' lan akèh nganggo endhog. Lumrahé didol garingan kanthi wujud bunder utawa gepeng.
* Hokkien Noodles utawa mi Hong Kong. DhapuréWujudé kaya mi endhog, bunder, lan alus. Lumrahé didol kkanthi kaanan teles sajeroning wadhah kang kedhap udara. Mi iki cocog dogawé mi goreng atau mi godhog.
* [[Ramen]] utawa mi kriting Cina. Didol sajeroning kaanan garing ing wadhah mi instan. Cocok diolah dadi mi goreng utawa mi godhog.
* [[Rice stick noodles]] utawa [[kwetiau]], digawé saka glepung beras lan banyu. Ing pasaran didol garing lan teles. Kwetiau cocog kanggo digawé kwietiau goreng utawa godhog.
 
== Tips Ngolah Mi ==
* Manawa tuku mi sajeroning kemasan, gatekakegatekaké tanggal kedaluarsane, kawutuhan wadhah lan nomer register saka POM.
* Godhog mi garing kanthi suwé lan umub, wektune sawatara 4-5 menit.
* Mi teles akèh kandhutan banyunebanyuné saéngga gampang rusak. Jinis iki mung tahan sadina, sakluwihe, kualitas rasa, tekstur, lan hygienehigénisé bakal mudhun.
* Aja nggodhog utawa masak mi kesuwenkesuwèn amarga tekstureteksturé bakal rusak lan ora kenyal manèh.<ref name="internet 6"/>
 
== Cathetan suku ==
3.574

besutan