La Catrina: Béda antara owahan

14 bèt wis ditambahake ,  11 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
 
[[File:Posada2.Catrina.jpeg|thumb|upright=1.35|Sawijining ilustrasi utawa gambar saka ''La Catrina'']]
'''''La Calavera Catrina ''''' ('Dapper Skeleton', 'Elegant Skull') utawa '''''Catrina''''' '''''La Calavera Garbancera''''' iku sawijining kagunan (ing basa Indonésia: ''seni'') étsa ing sèng kang kondhang ing taun 1910&#x2013;1913 lan digawé déning juru cithak saka Mèksiko, juru ilustrasi kartun, the Mexican printmaker, cartoon illustrator lan juru litografi, [[José Guadalupe Posada]].<ref name="artoftheprint">{{cite web|url=http://www.artoftheprint.com/artistpages/posada_jose_guadalupe_calaveracatrina.htm|title=Jose Guadalupe Posada, Calavera Catrina (Dapper Skeleton)|publisher=ArtofthePrint.com}}</ref> ''La Catrina'' iki minangka gambaran satir saka wong asli Mèksiko kang dirasa déning Posada seneng niru-niru utawa péning mèlu-mèlu ngadhaptasi tradhisi aristokrat saka Éropah ing jaman pra-révolusi. ''La Catrina'' wis dadi sawijining ikon ing Mèksiko nalika mèngeti ''[[Día de Muertos]]'' utawa "Dinané wong Mati".
 
Kagunan étsa ing sèng iki nggambaraké bleger jrangkong wanodya kang nganggo topi. ''Chapeau en attente'' kang ana ing dhèwèké iku gegayutan karo gagrag Éropa ing wiwitané abad ka-20. Wedharan asliné nggambaraké sawijining wong kang isin karo asal asliné (''origin'') nuli dhèwèké macak nganggo klambi kang niru-niru wong Perancis, uga nganggo ''makeup'' kang kandel banget supaya kulité kétok luwih putih.<ref>{{Cite news|url=http://www.mexican-folk-art-guide.com/catrina.html|title=La Catrina|work=Copal, Mexican Folk Art at its best Online.|access-date=2018-10-27}}</ref> Ing wedharan iki uga ana tembung ''garbancera'', sawijining julukan kanggo ngrujuk marang wong asli kono kang gawéané niru-niru budaya Éropah lan mungkiri warisan kabudayan asliné dhéwé.<ref name="rockypoint360">{{Cite news|url=http://rockypoint360.com/la-catrina-the-woman-of-mexico|title=La Catrina – The woman of Mexico|date=2012-10-30|work=Rocky Point 360|access-date=2018-10-27|language=en-US}}</ref><ref>{{Cite news|url=https://www.newyorklatinculture.com/catrina/|title=Catrina La Calavera Garbancera is the icon of Día de los Muertos|date=2018-09-25|work=New York Latin Culture Magazine|access-date=2018-10-27|language=en-US}}</ref>
Macak lan klambèn dadi "Catrina" iku sawijining kostum kang populèr ing pèngetan [[Dinané wong Mati]] ing Mèksiko. <ref>{{Cite news|url=https://www.allure.com/story/dia-de-los-muertos-makeup-tradition|title=5 Things to Know Before Doing Dia de Los Muertos Makeup|last=Devash|first=Meirav|work=Allure|access-date=2018-10-07|language=en}}</ref>
<gallery mode="packed" heights="160" caption="[[Dinané wong Mati]], 2014.">
FileGambar:Serie Catrinas (1).jpg|Wanodya macak dadi Catrina
FileGambar:Niña Catrina (10).jpg|Wanodya macak dadi Catrina
FileGambar:Serie Catrinas (9).jpg|Sawijining wong macak dadi Catrina
FileGambar:Serie rostros de calavera (23).jpg|Bocah cilik macak dadi Catrina
FileGambar:Serie Catrinas (13).jpg|Wanodya macak dadi Catrina
</gallery>