George Boole: Béda antara owahan

459 bèt wis ditambahake ,  6 sasi kepungkur
Nambahi isi
(nambahi isi)
(Nambahi isi)
'''George Boole''' ya iku sawijining ahli matematika, filsuf, lan logika saka Inggris kang lair tanggal 2 Novèmber 1815 lan tilar donya tanggal 8 Dhésèmber 1864. Ing taun 1849-1864, dhèwèké nyambut gawé dadi sawijining Profèsor ing Queen's College, Cork ing [[Républik Irlan|Irlan]]. Pagawéyané akèh kang gegayutan karo ''differential equations'' lan logika aljabar. Saliyané iku Boole uga kondhang minangka panulis ''The Laws of Thought'' (1854) kang isiné mratèlakaké bab [[Aljabar Boolean]]. Logika Boolean diakoni minangka bebaku saka jaman informasi.
<ref>{{Cite book|title=Studies in Logic and Probability|last=Boole|first=George|publisher=Dover Publication|year=2012|isbn=978-0-486-48826-4|location=New York|pages=273}}</ref><ref name=":0">{{Cite book|title=Filsuf-filsuf Dunia dalam Gambar|last=Asdi|first=Endang Daruni|last2=Aksa|first2=A. Husnan|publisher=Karya Kencana|year=1982|isbn=|location=Yogyakarta|pages=40-41}}</ref>
 
Lumantar logika aljabar, Boole nemokaké logika simbulis modhèren. Boole ndadèkaké logika dadi sawijining matematik kang nganggo simbul-simbul idhéografis. Dhèwèké nuli nyusun sawijining sistem ''penalaran'' kang ngowahi katrangan-katrangan kang ana dadi sawijining ''persamaan''. Kanthi ''persamaan'' iki dhèwèké bisa njupuk dudutan.
 
== Kauripan wiwitan ==
 
== Logika ==
Lumantar logika aljabar, Boole nemokaké logika simbulis modhèren. Boole ndadèkaké logika dadi sawijining matematik kang nganggo simbul-simbul idhéografis. Dhèwèké nuli nyusun sawijining sistem ''penalaran'' kang ngowahi katrangan-katrangan kang ana dadi sawijining ''persamaan''. Kanthi ''persamaan'' iki dhèwèké bisa njupuk dudutan.
<br />
 
Logika kang dikembangaké déning Boole iki nyinaoni bab asas-asas ''penalaran'' kang bener lan migunakaké simbul-simbul tartamtu. Yèn dibandhingaké karo logika tradhisionalé Aristotèles, logika modhèren kang dikembangaké Boole iki luwih lumrah utawa umum. Logika iki uga logika kang nyinaoni wujud-wujudé ''pernyataan,'' dudu nyinaoni isiné ''pernyataan''. Dadi logika modhèren iki sejatiné uga logika formal kang nganggo simbul-simbul matematik.<br />
 
== Karya ==
Karyané Boole kang kawentar ya iku ''An Investigation of the Laws of Thought, on Which Are Founded the Mathematical Theories of Logic and Probabilities'' kang dibabar taun 1854. Saliyané iku, ''The Mathematical Analysis of Logic: Being an Essay Towards a Calculus of Deductive Reasoning'' kang ngamot bab logika aljabar, uga minangka sawijining karyané kang wigati.<ref name=":0" /><br />