Wong Minang: Béda antara owahan

123 bèt wis ditambahake ,  8 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
{{ethnic group|
|group=Minangkabau<br/>ميناڠكاباو
|image=
[[Gambar:Minangkabau wedding 2.jpg|jmpl|pus]]
}}
 
'''Tiyang Minangkabo''' utawi '''tiyang Minang''' ({{lang-ms|'''Minang''' utawi '''Minangkabau'''}}; [[Aksara Gundhil|Jawi]]: ميناڠكاباو) inggih punika salah satunggaling [[bebrayan]] ing [[Nuswantara]] ingkang nganggé [[basa Minangkabau|basa]] lan [[adat Minangkabau|adat Minangkabo]].<ref name="buku1"/> Wewengkon '''tiyang Minangkabo''' lan [[budaya Minangkabau|kabudayanipun]] inggih punika wonten ing [[Sumatra Kulon|Sumatra Kilèn]], [[Riau]], sisih lèripun [[Bengkulu]], kilènipun [[Jambi]], kidulipun [[Sumatra Lor|Sumatra Lèr]], kidul kilènipun [[Acèh]], lan ugi [[Negeri Sembilan]] ing [[Malaysia]].<ref name="buku1">[Josselin de Jong, P.E. de, (1960), ''Minangkabau and Negeri Sembilan: Socio-Political Structure in Indonésia'', Jakarta: Bhartara]</ref> Saben dintenipun, tiyang Minangkabo utawi '''tiyang Minangkabo''' asring sinebat kanthi nama '''tiyang Padhang''' utawi '''wong Padhang'''.<ref name="buku2"/> Nanging, tiyang Minangkabo nyebat piyambakipun kanthi nama '''urang uwak''' (sajatosipun maksudipun sami kaliyan '''tiyang Minangkabo''').<ref name="buku2">[Kingsbury, D., Aveling, H., (2003), ''Autonomy and disintegration in Indonésia'', Routledge, ISBN 0-415-29737-0]</ref>
 
Miturut [[A.A. Navis]], Minangkabo taksih mlebet rumpun [[Malayu]] ingkang ngrembaka lan ageng amargi sistem [[monarki]]<ref name="buku3">[Navis, A.A., (1984), ''Alam Terkembang Jadi Guru: Adat dan Kebudayaan Minangkabau'', Jakarta: PT. Grafiti Pers]</ref> sarta gadhah sistem adat ingkang kas, ingkang titikanipun inggih punika sistem kakulawargan manut "margi" tiyang èstri (''matrilineal''), lan sanajan budayanipun kiyat, tiyang Minangkabo ugi kiyat anggènipun nggebeng [[agama|agami]] [[Islam]].<ref name="buku13">[Batuah, A. Dt. & Madjoindo, A. Dt., (1959), ''Tambo Minangkabau dan Adatnya'', Jakarta: Balai Pustaka.]</ref> Miturut [[Stamford Raffles|Thomas Stamford Raffles]], sasampunipun ngawontenaken èkspédhisi dhateng wewengkon Minangkabo pasipun ing [[Karajan Pagaruyung]], mratélakaken bilih Minangkabo inggih punika tukipun (''sumber'') kakiyatan lan asalipun bangsa Malayu.<ref name="buku28">[Reid, Anthony. 2001. ''Journal of Southeast Asian Studies: Understanding Malayu (Malay) as a Source of Diverse Modern Identities''.kaca 295-313;doi=10.1017/S0022463401000157]</ref>
Naraguna anonim