Paprika: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Wiwik P ngalih kaca Panganggo:Wiwik P/Paprika menyang Paprika)
 
{{Infobox food|name=|image=SpanishsmokedpaprikaPimenton-ahumado-candeleda.jpg|image_size=|image_alt=|caption=A small bowl of [[Smoking (food)|smoked]] Spanish paprika, called ''pimentón'' in Spanish|alternate_name=|type=|course=|country=|region=|national_cuisine=|creator=<!-- or | creators = -->|year=|mintime=|maxtime=|served=|main_ingredient=|minor_ingredient=|variations=|serving_size=100 g|calories=282<!-- nutrition data from https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?qlookup=02028 -->|calories_ref=|protein=14|fat=13|carbohydrate=54|glycemic_index=|similar_dish=|cookbook=|other=}} '''Paprika''' (ing US Inggris luwih asring sinebut {{IPAc-en|p|ə|ˈ|p|r|iː|k|ə}} [[null|pra=| Prakawis swara iki ]] {{IPAc-en|p|ə|ˈ|p|r|iː|k|ə}} , <ref>{{Cite web|url=http://www.merriam-webster.com/dictionary/paprika|title=Definition of PAPRIKA|website=merriam-webster.com|access-date=April 7, 2017}}</ref> Basa Inggris biasané {{IPAc-en|ˈ|p|æ|p|r|ɪ|k|ə}} [[null|pra=| Prakawis swara iki ]] {{IPAc-en|ˈ|p|æ|p|r|ɪ|k|ə}} <ref>{{Cite web|url=https://en.oxforddictionaries.com/definition/paprika|title=paprika - definition of paprika in English - Oxford Dictionaries|website=oxforddictionaries.com|access-date=April 7, 2017}}</ref> ) yaiku [[Bumbon crakèn|bumbu adhedhasar sing]] digawe saka woh-wohan abang garing saka tetuwuhan sing luwih gedhe lan legi saka tanduran ''Capsicum'', <ref>{{Cite web|url=http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/pepper|title=pepper|publisher=|access-date=April 7, 2017}}</ref> sinebut ''bell pepper'' utawa ''mrica manis'' . Varietas sing paling asing dipigunakake kanggo nggawe paprika yaiku ''lada tomat'', <ref>{{Cite web|url=https://blog.gardeningknowhow.com/tbt/hungarian-tomato-pepper/|title=Hungarian Tomato Pepper Plant Information|last=Dyer, Mary H.|website=gardeningknowhow.com|publisher=Gardening Know How|access-date=January 3, 2018}}</ref> <ref>{{Cite web|url=http://www.drgourmet.com/ingredients/paprika.shtml|title=Ingredients: Paprika|website=drgourmet.com|access-date=April 7, 2017}}</ref> kadhangkala kanthi tambahan tanduran pungent, sing diarani ''[[lombok abang]]'', lan [[cayenne pepper]] . <ref>{{Cite web|url=http://www.wisegeek.org/what-is-paprika.htm|title=What is Paprika? (with pictures)|website=wisegeek.org|access-date=April 7, 2017}}</ref> <ref>{{Cite web|url=http://www.geniuskitchen.com/about/paprika-335|title=Paprika|website=Genius Kitchen|access-date=January 3, 2018}}</ref> Ing sadhengah basa, nanging ora ing basa Inggris, tembung ''paprika'' uga nuduhake tanduran uga woh saka bumbu iku digawé.
 
Senajan paprika asring digayutake karo [[Hungarian cuisine|masakan Hungaria]], lada saka sing digawe digawe saka Jagad [[Jagat Anyar|Anyar]] lan pungkasane dikenalaké karo [[Old World|Jagad Lawas]] . Asalé saka nagara Meksiko bageyan tengah, paprika digawa menyang Spanyol ing abad kaping 16. Bumbu iki uga digunakake kanggo nambahi werna kanggo akeh jinis masakan.