Aksara Cinten: Béda antara owahan

720 bèt wis ditambahake ,  6 sasi kepungkur
Aksara Kan, Korya, Viyetnam, Conto Aksara Kan lan jinise.
(→‎top: éjaan, replaced: kasebut → mau)
(Aksara Kan, Korya, Viyetnam, Conto Aksara Kan lan jinise.)
[[Gambar:Hanzi (simplified).png|right|thumb|131px|汉字 (Hànzì)<br /> ing rupi ''prasaja''.<br />Wujud tradhisionalipun inggih 漢字.]]
 
'''Aksara Cinten''' utawi ugi karanan aksara Kan (漢字) punika rupa-rupi kaserat [[basa Cinten]], kaliyan ugi, minangka langkung sakedhik; [[basa Jepang]] saha [[basa Koréa|basa Korya]] (namung ing [[Koréa Kidul|Korya Kidul]]). Aksara Cinten sampun ical saking [[basa Vietnam|basa Viyetnam]] — ing pundi dipunenggé ngantos [[abad kaping 20]] — kaliyan ing [[Koréa Lor|Korya Lor]], ingkang sampun kagantos [[Hangul|Han'gül]].
 
Aksara Cinten mauiku kaaranan ''hànzì'' ing [[basa Mandharin]], ''[[kanji]]'' ing basa Jepang, ''[[hanja]]'' utawi ''hanmun'' ing basa KoréaKorya, kaliyan ''hán tư'' (ugi kanggé ing seratan ''[[Chu Nom|chu nom]]'') ing basa VietnamViyetnam.
 
Aksara Cintên punika arupa gambar kayata srêngenge 日, wit 木, toya 水, bêngawan 川, satokewan keyong sagara 貝, lan sapanunglanipun. Aksara Cinten ugi wontên ingkang arupa citakara utawi gambaraning pikir kadosta inggil 上, andhap 下, lan sapanunggalane. Ingkang kapungkas, aksara Cinten wonten arupa gathukan teges kalihan swanten. Dados, aksara ingkang satunggal kagem maringi teges lan aksara satunggalipun maringi swanten kadosta aksara 語 (Jepang: Go) atêgês basa, dumadi saking aksara 言 ateges omong lan aksara 吾 kagem pituduh swanten 'Go, ご'.
 
== Kapurih ugi kersa mriksani ==
* [[Hanzi tradhisional|Aksara Kan Cara Lawas]]
* [[Hanzi Prasaja|Aksara Kan Prasaja (Cara Anyar)]]
 
{{Jinis aksara}}
305

besutan