Basa Cina: Béda antara owahan

672 bèt wis ditambahake ,  8 sasi kepungkur
Katrangan jinis-jinis basa Cina
(Ndandani)
(Katrangan jinis-jinis basa Cina)
[[Gambar:Zhongwen Guyin characters.png|300px|left|thumb|Wangun karakter cithak kuna saka ''zhongwen'']]
 
'''Basa Cina''' (汉语/漢語, 华语/華語, atau 中文; [[pinyin]]: hànyǔ, huáyǔ, utawa zhōngwén) iku péranganing rumpun [[basa Sino-Tibet|basawangsa Sino Tibet]]. Sanadyan akèh wong [[Cina]] nganggep manéka varian basa Cina lésan minangka siji [[basa]], variasi sajeroning basa-basa lésan mau sabandhing karo variasi-variasi sing ana sajeroning umpamané [[basa Roman|basawangsa Rum]]; basa katulisé uga wis owah wanguné sairing karo lumakuning wektu, sanadyan luwih alon dibandhingaké karo wangun lisané,. lan mulaMula saka iku, mampubisa ngluwihi variasi-variasi sing ana sajeroning wangun lisané. Saperangan basa-basa Cina kang ana mau kayata basa Mandharin, basa Kwangtung, basa Wu (Syanghay), basa Kek (Ind: Hakka), basa Tyocyu (Ind: Tiociu), lan basa Hogkyen. Basa-basa mau amarga ana sing cedhak siji lan sijine kamangka bisa rada ameh padha sithik-sithik cara omonge lan bisa padha-padha dimangreteni. Ananging, manawa adoh kayata basa Hogkyen lan basa Mandharin kamangka cara omonge wis beda adoh. Dadi ora bisa padha-padha dimangreteni siji lan sijine kajaba yen wis sinau kanggo mangreteni owahing swara lan owahing teges tembung utawa pamilihing tembung.
 
Watara 1/5 sing ndunungiandunungi donya migunakaké salah siji wangun basa Cina minangka panutur asli, mula yèn dianggep siji basa, basa Cina minangka basa kanthi gunggung panutur asli paling akèh ing donya. Basa Cina (dituturaké sajeroning wangun standaré, [[Basa Mandarin|MandarinMandharin]]) iku basa resminagarabasaning [[Cina]] lan [[Taiwan|Taywan]], salah siji saka papat basa resminagarabasaning [[Singapura|Singgapur]], lan salah siji saka enem basa resmi [[PBB]].
<!--
Istilah dan konsep yang digunakan orang Tionghoa untuk berpikir tentang basa berbeda dengan yang digunakan orang-orang Barat; ini disebabkan oleh efek pemersatu [[aksara Tionghoa]] yang digunakan untuk menulis dan juga oleh perbedaan dalam perkembangan politik dan sosial [[Cina]] dibandingkan dengan [[Éropah]]. Cina berhasil menjaga persatuan budaya dan politik pada waktu yang bersamaan dengan jatuhnya [[kerajaan Romawi]], masa di mana Éropah terpecah menjadi nagara-nagara kecil yang perbedaannya ditentukan oleh basa.
* [[Basa Cina katulis]]
* [[Aksara Cina]]
* [[Basa Mandarin|Basa Mandharin]]
* [[Basa Hokkien|Basa Hogkyen]]
* [[Basa Kanton|Basa Kwangtung]]
* [[Pratélan tembung silihan saka basa Cina sajeroning basa Jawa]]
* [[Basa Buyang]]
322

besutan