Sesebutan bangsawan Jawa: Béda antara owahan

10 bèt wis dibusak ,  10 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (→‎top: dandani pangéja, replaced: sawetara → sawatara using AWB)
 
'''Sesebutan''' utawa '''Gelar''' kebangsawanan ing Indonésia lumrahé dianugerahaké marang masarakat [[kraton]] lan wong-wong sajabaning kraton kang dianggep duwé jasa utawa kabecikan marang kraton. [[Raja]] ing [[Kasultanan Mataram|krajan Mataram]] racaké duwé punjul sikji garwa / [[selir]] (''garwa ampéyan'') lan siji garwa padmi / [[ratu]] / [[garwa padmi]]. Saka sawatara garwa iki raja mau matutaké putra kakung lan putri lan salah siji putra kakung bakal nerusaké kalenggané lan diparingi gelarjejuluk [[adipati anom (putra makutha]]). Sistem alih kakuwasan kang dpatrapakédipatrapaké racaké wujud ''primogenitur'' kakung ([[basa Inggris]]: ''male primogeniture'') ya iku putra kakung tuwa dhéwé saka garwa padmi ana ing urutan paling dhuwur disusul déning putra kakung garwa padmi liyané lan sawisé iku putra kakung para selir.
 
== Sesebutan ing lingkungan Kasunanan ==
 
* Panguwasa Kasunanan: Sampeyan Dalem ingkang Sinuhun Kanjeng Susuhunan Prabu Sri Paku Bawana Senapati ing Alaga Ngabdulrahman Sayidin Panatagama Kaping... (SISKS)
* Garwa padmi Susuhunan Pakubuwana: Gusti Kanjeng Ratu (GKR), dengan kanthi urutan:
# Ratu Kilen (Ratu Barat)
# Ratu Wétan (Ratu Timur)
* Selir Susuhunan Pakubuwana: Kanjeng Bendara Radèn Ayu (KBRAy), kanthi urutan:
# Bendara Radèn Ayu
# Mas Ajeng
# Mbok Ajeng
* Pewaris tahta Kasunanan ([[putra makutha]]): Kanjeng Gusti Pangeran Adipati AnumAnom Amangku NagaraAmangkunagara Sudibya Rajaputra Nalendra ing Mataram.
* Putra kakung saliyané putra makutha saka garwa padmi nalika isih timur: Radèn Mas Gusti (RMG)
* Putra kakung saliyané putra makutha saka garwa padmi nalika wis diwasa: Kanjeng Gusti Pangeran (KGP), kanthi urutan:
2.820

besutan