Lesung: Béda antara owahan

88 bèt wis ditambahake ,  6 sasi kepungkur
Nambah gambar anyar
(ganti isi, replaced: arupa → wujud (2))
(Nambah gambar anyar)
 
[[Gambar:Jagung, Lesung dan Alu.jpg|jmpl|Lasung digawé nutu [[Jagung manis|jagung]]]]
'''Lesung''' ya iku piranti tradhisional kanggo ngolah [[pari]] utawa gabah supaya dadi [[beras]]. Mupangaté piranti iku kanggo misahaké kulit gabah (berambut) saka pari, ya iku carané kanthi ditutu utawa didheplok alon-alon. Gabah kang diolah dilebokaké ing pérangan sing bolong. Lesung racaké didèlèh ing [[pawon]]. Lesung iku sabeneré mung wujud wadhah kang cekung, racaké digawé saka kayu [[jati]] kang gedhé lan dibolongi pérangan tengah utawa dibuwang pérangan tengahé (digrowongi) nganti jero. Pari utawa gabah di tutu (didheplok) nganggo [[alu]], cagak utawa tongkat sing digawé saka kayu, bola-bali lan [[beras]] banjur bisa pisah saka sekam (berambut).
 
Wujud lesung rupa-rupa, saka lonjong, bunder, pesagi uga segi telu.
6.128

besutan