Papan Anggegana Internasional Changi: Béda antara owahan

27 bèt wis ditambahake ,  3 sasi kepungkur
| footnotes = Sana Grup Papan Anggegana Changi Airport ,<ref>{{cite web|url=http://www.changiairportgroup.com/cag/html/the-group/air_traffic_statistics.html |title=air traffic statistics |publisher=Changi Airport Group |accessdate=8 November 2011}}</ref> [[Airports Council International|ACI]]<ref name="ACI">{{cite web|url=http://www.airports.org/cda/aci_common/display/main/aci_content07_c.jsp?zn=aci&cp=1-5-54-55-10812_666_2__ |title=Passenger Traffic 2010 FINAL |publisher=Airports.org |date=1 August 2011 |accessdate=8 November 2011}}</ref> Singapore AIP
}}
'''Papan Anggegana Internasional Changi''' (IATA: '''SIN''', ICAO: '''WSSS''', FAA LID: '''SIN''') ya iku papan anggegana kang manggon ing Singapura. Papan iki kalebu salah siji papan anggegana kang ramé dhéwé ing donya amarga akèhé panumpang lan angkutan barang. Sakliyané iku, papan anggegana iki dadi panyambung antara papan anggegana siji lan liyané ing Asiah. Pernahé papan anggegana iki ana ing sisih wétan Singapura lan diyasa sakèhé ing lemah réklamasi. Papan anggegana iki dibuka kanthi resmi ing tanggal 29 Desember 1981.<ref name=":0">{{Cite web|url=https://eresources.nlb.gov.sg/infopedia/articles/SIP_574_2004-12-23.html|title=Changi Airport|last=|first=|date=|website=eresources.nlb.gov.sg|archive-url=|archive-date=|dead-url=|access-date=2020-06-25}}</ref>
 
== Lumakuné ==
Papan Anggegana Internasional Changi diyasa déning padunung pakunjaran ing Perang Donya II saka taun 1943 nganti 1944. Tentara angkatan udara karajan jupuk kemunahé papan anggegana iki ing taun 1946. Ing taun iku, papan kanggo maburé montor mabur kapernah ing lor-wétan Singapura kang awujud landhesan tanpa aspal lan suket kang tipis. Padunung pakunjaran Jepang banjur nambahaké pelat waja bolong ing jalur wétan-kulon lan nguwataké landhesan ing lor-kidul. Ing wiwitan tahun 1970, Papan Anggegana Paya Lebar (papan anggegana padunung) ora amot kanggo ngladi panumpang. Mula, dibutuhaké papan anggegana kang ora ngganggu sawenèh rantaman pambangunan. Banjur dipilih laladan Changi kanggo papan anggegana anyar. Ing taun 1975, papan anggegana Changi wiwit diyasa kanthi banyu segara kang diurug lemah (reklamasi) ambané 8,7 km parsagi. Saluran banyu uga diyasa kanggo ngowahi miliné banyu saka telung kali ing sakcedhaké papan anggegana, ya iku: Kali Tanah Merah Besar, Kali Ayer Gemuroh, lan Kali Mata Ikan. Pambangunan papan anggegana iku diperang ing rong wanci. Wanci I direncanakaké rampung ing 1981 lan Wanci II direncanakaké rampung ing tengahé taun 1980-an. Béya ing wanci I arep 1 milyar dollar Singapura. Papan Anggegana Internasional Changi lumakuné kapisan ing 1 Juli 1981 lan kanthi resmi dibuka 5 sasi sakwisé, 29 Dhèsèmber 1981. Jadwal mabur montor mabur kapisan ya iku SQ 101, kang ngangkut 140 panumpang saka Kuala Lumpur, Malaysia, kang mudhun ing jam 7.10 tanggal 1 Juli 1981. Montor mabur kapisan kang mabur ya iku SQ 192, ing dina kang padha nuju menyang Penang, Malaysia.<ref name=":0" />
 
== Angkutan kang gegayutan ==
3.583

besutan