Tradhisi Ya Qawiyyu: Béda antara owahan

239 bèt wis ditambahake ,  6 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(→‎top: ganti isi, replaced: dikenalaké → kawanuhaké)
''Apeman Ya Qawiyyu'' bareng suwé urip ana ing Jatinom lan nyebaraké [[Islam]], sawijining dina [[Ki Ageng Gribig]] munggah kaji. Mulih saka [[Mekah]] [[Ki Ageng Gribig]] gawa banyu zam-zam lan [[roti gimbal]]. Ki Ageng lan Nyi Ageng arep mbagi olèh-olèhé saka Arab kanggo tangga-tanggané nanging jebulé kurang. Sabanjuré Ki Ageng ngongkon Nyi Ageng gawé roti sing kaya roti gimbal. Roti iki kawitané dijenengi ''afwan'' (basa Arab), sing tegesé "njaluk pangapura". Nanging jenengé wong Jawa ngucapké afwan suwé-suwé dadi ''[[apem]]''. Pambagéyan apem iku suwé-suwé dadi pakulinan masarakat [[Jatinom, Klathèn|Jatinom]].<ref>[http://oase.kompas.com/read/2010/01/29/18474495/Upacara..quot.Ya.Qowiyyu.quot..Sebar.4.5.Ton.Kue. kompas.com Apem Upacara "Ya-Qowiyyu" Sebar 4,5 Ton Kue Apem] diaksès 21 Oktober 2011.</ref>
 
Miturut cathetan sajarah masarakat [[Klathen|Klathèn]], Ya Qawiyyu wis kaleksanan awit taun 15891511 Saka (1589M), sinengkalan ''ratu sukci tata jagad''.<ref>{{Cite book|url=https://www.sastra.org/koran-majalah-dan-jurnal/kajawen/1487-kajawen-balai-pustaka-1935-05-1805|title=Kajawen 1935 - 1935|last=Pustaka|first=Balai|language=jv}}</ref> Ana khasanah [[kabudayan]] [[Jawa]], Ya Qawiyyu uga dikenal ''Ongkowiyu''. Jeneng Ya Qawiyyu sajatiné dijupuk saka donga lan ungkapan syukur saka [[Ki Ageng Gribig]] sawisé slamet tekan omah saka munggah [[kaji]].<ref>Ruslani (2008). ''Ki Ageng Gribig dan Tradisi Ya Qawiyyu''. Sukoharjo: PT. Hamudha Prima Media.</ref>
 
== Pranala njaba ==
2.820

besutan