Los Angeles: Béda antara owahan

2.161 bèt wis ditambahake ,  7 sasi kepungkur
Gabung saka https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Los_Angeles,_California&oldid=1486778
(Replacing Seal_of_Los_Angeles,_California.svg with File:Seal_of_Los_Angeles.svg (by CommonsDelinker because: File renamed: to match wiki article title).)
(Gabung saka https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Los_Angeles,_California&oldid=1486778)
 
|footnotes =
}}
'''Los Angeles''' ({{IPAEng|lɒˈsændʒəlɨs}}wonten ing [[asa Inggris]] lan {{IPA2|loˈsaŋxeles}} ing [[basa Spanyol]]) punika satunggiling kitha nomer kalih paling ageng ing praja [[California]] miturut cacahipun sing ndunungi.<ref>http://www.census.gov/popest/cities/tables/SUB-EST2005-01.csv United States Census Bureau</ref> Asring dipuncekak dados '''L.A.''' kémawon, kitha wau minangka kitha global donya kategori A<ref>http://www.lboro.ac.uk/gawc/citylist.html</ref> utawi [[global city|alpha world city]] <ref>http://www.census.gov/popest/cities/tables/SUB-EST2006-01.csv U.S Census Bureau Estimates for Incorporated Places over 100,000</ref> Cacah pendudukipun 3.792.621 jiwa miturut Sensus Amérika serikat nalika taun 2010, kutha punika manggèn wonten ing saperanganipun [[California]], kutha punika minangka kutha ingkang padet utawi rame urutan nomer kalih wonten ing Amérikah Sarékat, sabibaripun kutha [[New York]]. Wiyaripun kutha punika dumugi 46.867 mil2 utawi 121.385.0 kilo mèter, manggèn wonten ing sisih leripun California. Tlatah {{nowrap|[[Greater Los Angeles Area|Los Angeles–Long Beach–Santa Ana]]}} metropolitan punika gadhah kinten-kinten 13 yuta sing ndunungi.<ref>[http://www.census.gov/population/www/estimates/metropop/2005/cbsa-01-fmt.csv U.S. Census Bureau Estimates for Metropolitan Statistical Areas]</ref> Los Angeles ugi minangka kutha krajanipun [[Los Angeles County]].
Los Angeles dipunyasa ing [[taun]] [[1781]] déning gubernur [[Spain|Spanyol]] [[Felipe de Neve]] minangka ''El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de Porciúncula'' (Désa kanggé para wanita, Putri Malaékat saking [[Porciúncula]]). Kitha punika dados péranganing [[Mexico]] ing taun [[1821]] sasampunipun mardhika saking Spanyol, lan salajengipun dados péranganing [[Amérikah Sarékat]] ing taun [[1848]] ing pungkasan Perang [[Mexico-Amérika]].
Minangka satunggiling kitha global Alpha ([[global city|alpha city]]), Los Angeles dados punjer [[budaya]], punjer [[teknologi]], lan punjer [[dagang]] ing donya. kutha punika ugi kalebet kutha ingkang kathah manéka warni ethnis utawi kasil budhayanipun wonten ing Amérikah Sarékat. Penduduk ingkang manggèn wonten ing Los ANgeles kasebat "Angelenos".<ref name="internet 1">[http://www.lacounty.info/wps/portal/lac](dipunundhuh tanggal 26 Oktober 2012)</ref>
[[Gambar:LosAngeles03.jpg|jmpl|Los Angeles]]
[[Gambar:PB050006.JPG|jmpl|]]
[[Gambar:Los_Angeles_City_Hall_(color)_edit1.jpg|jmpl|[[Los Angeles City Hall]]]]
[[Gambar:Hollywood boulevard from kodak theatre.jpg|250px|thumb|Hollywood]]
 
== Sajarah Los Angeles ==
Los Angeles kamadhegaken tanggal 4 september 1781 déning gubernur Spanyol Felipe de Neve. Kuhta punika dados saperanganipun [[Meksiko]] wonten ing taun 1821. taun 1848, wonten ing pungkasaning perang Meksiko-Amérikah Sarékat, Los ANgeles lan sadaya kawasan California dipunpundhut lan dipundadosaken peranganipun Traktat Guadalupe Hidalgo, satemah kutha punika dados saperanganipun Amérikah Sarékat.
 
== Aran Los Angeles ==
[[Gambar:Hollywood Sign PB050006.jpg|250px|thumb|Hollywood]]
Los Angeles inggih punika pusatipun donya bisnis, perdagangan internasional, hiburan, budaya, médhia, mode, ngèlmu kawruh, ulah raga, teknologi, kaliyan pendidikan terdepan. Kutha punika misuwur kanthi kutha ingkang paling sugih urutan kaping tiga wonten ing donya. Kutha punika ugi kaaran"Kutha krajan Hiburan Dunia" amargi bsinis Hollywood, ingkang mandhégani pandamelanipun produksi televisi, video game, kaliyan musik rekaman kelas donya. Amargi punika andadosaken kathah aktris utawi selebriti ingkang milih menetap gesang wonten ing kutha punika. Kajawi punika, Los ANgeles ugi naté madhegaken acara Olimpiade Mangsa Panas taun 1932 kaliyan 1984.<ref name="internet 2">[http://www.tripadvisor.com/Tourism-g32655-Los_Angeles_California-Vacations.html](dipunundhuh tanggal 26 Oktober 2012)</ref>
== Ugi pirsani ==
* [[:En:Large Cities Climate Leadership Group]]
304

besutan