Karna: Béda antara owahan

246 bèt wis ditambahake ,  9 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
 
== Karna gugur ==
Ing perang [[Bharatayudha]], Karna mbélani [[Kurawa]]. Satriya iki ngerti yèn sajatiné Kurawa kang salah. Nanging dhèwèké ngugemi jejer ing satriya kudu mbela sapa wong sing mbiyèn mbela dhèwèké. Ing perang iku, Karna bisa maténi [[Gathotkaca]] nganggo pusaka KuntowijoyondanuKuntawijayandanu.
 
Karna madeg senapati kurawa sawise [[Bisma]] gugur. Karna banjur perang tandhing mungsuh Arjuna, senapati [[Pandhawa]]. Arjuna kang uga ngerti menawa Karna kuwi sedulur ibu seje bapa rumangsa pakewuh kudu mungsuh sedulur tuwa. Nanging Kresna banjur ngelingake darmaning satriya kang kudu mbelani kang becik senajan kudu mungsuh sedulur. Diwiwiti ngadu duwung, kekarone pada adu katyasan ulah gegaman nanging padha sektine. Kekarone banjur adu keprigelan ulah jemparing. Janaka kasil manah [[Makutha|toponge]] Karna lan uwal gelunge. Karna rumangsa cilik atine rumangsa kasoran.
 
Perang banjur diterusake ing saduwure kreta. [[Salya]] nalika iku dadi kusiré Karna, kang sajatiné mantuné dhéwé. Déné Arjuna dikusiri déning [[Kresna]]. Panah Karna Nanging panahé luput amarga Prabu Salya nyendhal jarané. Lakon iki kondhang kanthi irah-irahan ''Karna Tandhing'' amarga Arjuna uga macak kaya Karna. Ing kéné, Karna mati kena panahé Arjuna, kyai Pasopati.<ref>{{Cite book|url=https://www.sastra.org/bahasa-dan-budaya/wayang/1683-padhalangan-ringgit-purwa-jilid-33-balai-pustaka-1930-1932-377|title=Serat Padhalangan Ringgit Purwa - 1930, 1932|last=Pustaka|first=Balai|language=jv}}</ref>
 
Adhipati Karna iku paraga wayang sing kalebu antagonis ning bisa diarani simpatik. Dhèwèké bisa kaanggep [[anti hero]]. Kaya déné [[Kumbakarna]], Adhipati Karna asring dadi panutan ing prakara [[nasionalisme]].
* [http://www.bausastra.com/main/index.php?do=view&id=89 Karna ing Bausastra Javanese Dictionary] (bausastra.com)
 
== Rujukan ==
[[Kategori:Paraga wayang]]
[[Kategori:Paraga Mahabharata]]
2.820

besutan