Padunung: Béda antara owahan

147 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
Tetembungan pligi, ili ukara
cTidak ada ringkasan suntingan
Tenger: Besutan visual Besutan punsèl Besutan wèb punsèl Besutan punsèl maju
(Tetembungan pligi, ili ukara)
[[Gambar:Takeshita street view.jpg|thumb|Dalan kang kebak kang ndunungi Jepang, nagara kanthi kapadhetan kang ndunungi kang dhuwur banget]]
[[Gambar:Worldpopulationgrowth-billions.jpg|thumb|Proyeksi tuwuhing kang ndunungi donya abad iki]]
'''PadunungPandunung''' siji [[nagara]] utawa laladan bisa dipérang dadi rong pangertèn:
* Wong kang manggon ing laladan mau
* Wong kang kanthi ukum '''duwé hak''' manggon ing laladan mau, utawa duwé layang parijawat (Ind: surat resmi) kanggo manggon ing kana, nanging milih manggon ing laladan liya.
== Kapadhetan kang ndunungi ==
[[Gambar:Growthbydevelopedvslessdeveloped.jpg|thumb|Tuwuhing kang ndunungi luwih dhuwur ing nagara tumuwuh (abang) katimbang ing nagara maju (biru)]]
[[Kapadhetan kang ndunungi]] diitung kanthi: mara cacahing kang ndunungi karo jembar wewengkon kang dipanggoni (Dunung dipara jembar wewengkon).
Sawetara juru awat (Ind: pengamat) masarakatbabrayan percayapracaya yèn konsèpcitakara (Ind: konsep) kapasitas amot uga lumaku sajeroning nyinaoni bab wong kang ndunungi bumi, ya iku wong kang ndunungi kang ora kakontrol bisa njalari [[katastrofi Malthus|bencana Malthus]]. Sawetara pengamatjuwu liyaniawat oraliyane ra percayapracaya marang panemu iki. GrafikGrapik ing ngisor nuduhaké [[mundhaké logistik]] kang ndunungi.
 
Nagara-nagara cilik lumrahé duwé kapadhetan wong kang ndunungi kanthi paling dhuwur, ing antarané: [[Monako]], [[Singapura]], [[Vatikan]], lan [[Malta]]. Nagara gedhé kang duwé kapadhetan kang ndunungi dhuwur antarané [[Jepang]] lan [[Bangladesh]].
<!--
=== Piramida penduduk ===
|[[Gambar:World population increase history.svg|thumb|Cepeting tuwuh 1950-2010]]
|}
Adhedhasar èstimasiprakira kang ditrebitkan déning [[Biro Sensus Amérikah Sarékat|Biro Cacahjiwa Amérikah Sarékat]], kang ndunungi donya ngancilkngancik angka 6,5 milyar jiwa ing tanggal 26 FèbruariPebruari 2006 jam 07.16 WIB. Saka watara 6,5 milyar kang ndunungi donya, 4 milyar ing antarané manggon ing [[Asia|Asiyah]]. Pitu saka sepuluh nagara kanthi kang ndunungi paling akèh ing donya dumunung ana ing AsiaAsiyah (sanadyan RuslanRusiyah dumunung ing ÉropahYuropah).
<!--
Sejalan dengan proyeksi populasi, angka ini terus bertambah dengan kecepatan yang belum ada dalam sejarah. Diperkirakan seperlima dari seluruh manusia yang pernah hidup pada enam ribu tahun terakhir, hidup pada saat ini.
Pada tanggal 19 Oktober 2012 pukul 03.36 WIB, jumlah penduduk dunia akan mencapai 7 milyar jiwa. [[Badan Kependudukan PBB]] menetapkan tanggal 12 Oktober 1999 sebagai tanggal dimana penduduk dunia mencapai 6 milyar jiwa, sekitar 12 tahun setelah penduduk dunia mencapai 5 milyar jiwa.
-->
Ing ngisor iki urut titining (Ind: peringkat) nagara-nagara ing donya dhedhasar cacahing kang ndunungi (2005):
# Républik Rakyat Tiongkok (1.306.313.812 jiwa)
# India (1.103.600.000 jiwa)
455

besutan