Baladéwa: Béda antara owahan

99 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
(Ganti gambar)
Tenger: Besutan punsèl Besutan aplikasi Android Besutan aplikasi punsèl
== Baladéwa sajeroning pawayangan Jawa ==
'''Prabu Baladéwa''' iku ratu ing [[Mandura]], putrané [[Basudéwa|Prabu Basudéwa]]<ref name=internet1>[http://tembi.org/wayang/20101231-Baladewa.htm Baladewa], tembi.org (diaksés tanggal 9 April 2011)</ref> lan [[Rohini|Dèwi Rohini]] kang pembayun. Rayiné nunggal rama séjé ibu ana loro, ya iku [[Kresna|Prabu Kresna]]<ref name="Buku 1">M.H. Nanda, Wayang, Bintang Cemerlag, Cetakan pertama, 2010.</ref> utawa Narayana) lan [[Sumbadra|Dèwi Bratajaya]] iya Wara Sumbadra. Nalika isih timur jenengé ''Kakrasana''.
Prabu Baladéwa iku pakulitané putih (bulé), déné Prabu Kresna ireng thunteng tekan balung sungsumé. Watak Baladewa kang cepet panas ati lan ngumbar nesu uga kosok balene Kresna kang sabar lan sareh. Mula kadang loro iku banjur sinebut gondhang kinasih.
Prabu Baladéwa jumeneng nata ana [[Mandura]] nggentèninggantèni kalenggaheni ingkang rama, Prabu Basudéwa, lan diembani patih Pragota lan Prabawa. Pramèswariné asma Dèwi ErowatiErawati, putriné Prabu Salya ing Mandharaka. Karo Dèwi Erawati, Prabu Baladéwa banjur peputra kakung cacah loro, asma Radèn Wisatha lan Wimuka. Pusakané Prabu Baladéwa karan Sanjata Nanggala lan Alugara. Pusaka iku peparingé Bathara Brahma.
Nalika isih timur, para putra Mandhura iku padha dititipaké ana ing Kadhemangan Widorokandhang, diaku anak marang Ki Antyagopa lan Nyai Sagopi. Putra Mandhura iku padha diseduluraké karo anaké [[Antyagopa]] ya iku [[Udawa]], [[Rarasati]], [[Pragota]], lan [[Prabawa]].
 
2.820

besutan