Kasultanan Mataram: Béda antara owahan

105 bèt wis ditambahake ,  5 sasi kepungkur
Tenger: Besutan punsèl Besutan aplikasi Android Besutan aplikasi punsèl
'''Kasultanan Mataram''' diadegaké déning [[Sutawijaya]], putra [[Ki Ageng Pamanahan]] taun [[1586]]. Sadurungé, [[kasultanan]] iki dadi pérangan kakuwasaning [[Kasultanan Pajang]] ing taun 1582, Sutawijaya wiwit misahaké laladan kakuwasané saka [[Pajang]].
 
==Wiwitan anane Mataram==
==Sajarah pangadegan==
Koalisi antarané [[Jaka Tingkir]], [[Ki Ageng Pamanahan]], [[Sutawijaya]], [[Ki Penjawi]] landiutus liyanésultan Pajang kanggo mbedhah Kadipaten Jipang lan kasil newasakenyidra [[Arya Penangsang]] (Sultan Demak taun 1546—1561). Ki Ageng Pamanahan banjur éntukdiparingi kuwasabebungah ingrupa laladanalas ing Mentaok (saiki cedhak [[Kuthagedhé, Kutha Ngayogyakarta|Kutha Gedhe]], Ngayogyakarta). Laladan alas iki dibabaddibabat Ki Ageng Pamanahan malahlan kasilbanjur dibangundhedhekah dadinèng laladankono. tetanènPapan kanganyar suburmau banjur ramé lan reja, dijenengi Mataram. Taun 1575 Ki Ageng Pamanahan séda, putrané ya iku [[Sutawijaya]] nerusaké yasa Mentaok dibantudiréwangi [[Ki Juru Mertani]] ngantikasil pungkasanémbangun dadinegara laladancilik kakuwasanmau kangdadi kuwat lansenajan ngelihisih jenengklebu laladanéing dadikukupan Kasultanan Pajang. Wiwit nglurahi Mataram, kangSutawijaya tetepwis dadiwiwit péranganngatonake kakuwasaninggelagat Kasultananbakal mbaléla menyang Pajang kanthi ora tau séba marang sultan. Taun 1582 akhire kedadeyan perang antara Pajang lawan Mataram, panguasa Pajang wektu iku ya iku [[Arya Pangiri]]. Sutawijaya kang dibantu [[Pangeran Benawa|Pangéran Benawa]] kasil ngasorakénelukaké lan nguwasanimalah banjur ngukup Pajang lan jajahane. KratonIsiné Pajangkadhaton dipindhah menyang Mataram lan Sutawijaya jumeneng nata kang kapisan Mataram nganti taun 1601. Sutawijaya kawastanan nata minangkajejuluk [[Panembahan Senapati|Panembahan Sénapati]].
 
==Raja-raja==
2.820

besutan