Kasultanan Mataram: Béda antara owahan

766 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
→‎Raja-raja: Pranala ditambahaké
Tenger: Besutan punsèl Besutan aplikasi Android Besutan aplikasi punsèl
(→‎Raja-raja: Pranala ditambahaké)
Tenger: Besutan punsèl Besutan aplikasi Android Besutan aplikasi punsèl
==Wiwitan anane Mataram==
[[Jaka Tingkir]], [[Ki Ageng Pamanahan]], [[Sutawijaya]], [[Ki Penjawi]] diutus sultan Pajang kanggo mbedhah Kadipaten Jipang lan kasil nyidra [[Arya Penangsang]]. Ki Ageng Pamanahan banjur diparingi bebungah rupa alas ing Mentaok (saiki cedhak [[Kuthagedhé, Kutha Ngayogyakarta|Kutha Gedhe]], Ngayogyakarta). Laladan alas iki dibabat Ki Ageng Pamanahan lan banjur dhedhekah nèng kono. Papan anyar mau banjur ramé lan reja, dijenengi Mataram. Taun 1575 Ki Ageng Pamanahan séda, putrané ya iku [[Sutawijaya]] diréwangi [[Ki Juru Mertani]] kasil mbangun negara cilik mau dadi kuwat senajan isih klebu ing kukupan Kasultanan Pajang. Wiwit nglurahi Mataram, Sutawijaya wis wiwit ngatonake gelagat bakal mbaléla menyang Pajang kanthi ora tau séba marang sultan. Taun 1582 akhire kedadeyan perang antara Pajang lawan Mataram, panguasa Pajang wektu iku ya iku [[Arya Pangiri]]. Sutawijaya kang dibantu [[Pangeran Benawa|Pangéran Benawa]] kasil nelukaké lan malah banjur ngukup Pajang lan jajahane. Isiné kadhaton dipindhah menyang Mataram lan Sutawijaya jumeneng nata kang kapisan Mataram nganti taun 1601. Sutawijaya jejuluk [[Panembahan Senapati|Panembahan Sénapati]].
 
==Legitimasi==
Wong kang jumeneng Ratu kudu bisa aweh bukti dheweke duwé hak winisudha dadi ratu. Mula pusaka saka Pajang diboyong menyang Mataram. Saliyané iku, ratu kudu duwé drajat keturunan kang luhur. Mula para ratu ing Mataram nulisaké sarasilah werna loro, yaiku sajarah pangiwa kang nyaritakaké urutan leluhur Mataram sambung karo para ratu ing Majapahit, Singasari, Kedhiri, Pandhawa lan para dewata. Déné sejarah panengen nyaritakaké urutan sarasilah leluhur Mataram sambung karo para ratu ing Demak, para wali lan sambung ing Nabi Muhammad. Sejarah pangiwa lan panengen banjur dadi siji ing Ki Ageng Pemanahan. Anane sarasilah werna loro iki kanggo nguataké legitimasi para ratu Mataram gegayutan karo tradhisi (pangiwa) lan agama (panengen).
 
==Raja-raja==
2.820

besutan