Pawadonan: Béda antara owahan

1.875 bèt wis ditambahake ,  3 sasi kepungkur
nambahi
(nambahi)
[[File:Open vagina.jpg|thumbnail]]
'''Pawadonan''' ([[Basa Jawa Krama]]: pawèstrèn, Basa Jawa Krama Inggil: Badhong, [[basa Inggris]]: '''vagina''' (saka [[basa Latin]] kang nduwé makna literal "pelindhung" utawa "selongsong") utawa '''tempik''' utawa '''bawok''' utawa '''turuk''' utawa '''puki'''<ref>Ing [[Malaysia]] asring karan kanthi istilah '''faraj''' pula</ref> ya iku saluran wangun tabung kang nggandhèngaké [[uterus]] nuju pérangan njaban [[awak]] ing [[mamalia]] lan [[marsupilia]] [[wadon]], utawa nuju [[kloaka]] ing [[manuk]] wadon, ''monotrem'', lan sapérangan jinis [[reptil]]. [[Gegremet]] lan sapérangan jinis [[invertebrata]] uga duwé vagina, kang wujud pérangan [[akir]] saka ''oviduct''.
 
Sanajan riset ing tempek utamane ora cocog kanggo kewan sing beda-beda, lokasi, struktur lan ukurane didokumentasikan minangka macem-macem jinis. Mamalia wanita biasane duwe rong bukaan eksternal ing vulva, bukaan uretra kanggo saluran urin lan bukaan vagina kanggo saluran kemaluan. Iki beda karo mamalia lanang, sing biasane mbukak bukaan uretra kanggo loro urination lan reproduksi. Bukaan vagina luwih gedhe tinimbang bukaan uretra sing cedhak, lan loro dilindhungi dening labia ing manungsa. Ing amfibi, manuk, reptilia lan monotremes, cloaca minangka bukaan eksternal tunggal kanggo saluran gastrointestinal, urin, lan saluran reproduksi.
 
Kanggo ngrampungake seng nembus sing luwih alus nalika nuroni utawa kegiatan seksual liyane, kelembapan vagina tambah sajrone arus seksual ing wanita lan mamalia wanita liyane. Tambah kelembapan nyedhiyakake pelumasan faraj, sing nyuda gesekan. Tekstur tembok faraj nggawe gesekan kanggo zakar sajrone nuroni lan ngrangsang menyang ejakulasi, mbisakake persenyawaan. Saliyane kesenengan lan ikatan, prilaku seksual wanita karo wong liya (sing bisa kalebu kegiatan seksual heteroseksual utawa lesi) bisa nyebabake infeksi nular seksual (STIs), risiko bisa dikurangi dening praktik seks aman sing disaranake. Masalah kesehatan liyane bisa uga mengaruhi vagina manungsa.
 
Vagina lan vulva wis nyebabake reaksi sing kuat ing masyarakat ing saindenging sejarah, kalebu persepsi negatif lan basa, taboos budaya, lan panggunaan kasebut minangka simbol kanggo seksualitas wanita, spiritualitas, utawa regenerasi urip. Ing tembung umum, tembung tempek asring digunakake kanggo nyebut vulva utawa alat kelamin wanita umume. Nanging miturut definisi kamus lan anatomi, nanging vagina nuduhake khusus kanggo struktur internal spesifik, lan ngerti bedane bisa nambah kawruh babagan alat kelamin wanita lan pitulung ing komunikasi kesehatan.
 
== Cathetan sikil ==
Naraguna anonim