Harpsichord: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan, replaced: sanes → sanès using AWB
c (→‎top: éjaan, replaced: dene → déné using AWB)
c (→‎top: éjaan, replaced: sanes → sanès using AWB)
 
{{judul miring}}
[[Gambar:Harpsichord_in_a_church.jpg|jmpl|Harpsichord ning Gereja]]
'''Harpsichord''' utawa piano kuno <ref>{{Cite web|url=https://lektur.id/arti-harpsichord/|title=Harpsichord|last=|first=|date=29 April 2020|website=lektur.id|access-date=4 Mei 2020}}</ref> minangka piranti musik kaya ta [[piano]] ingkang swantenipun medal saking pethikan senar mboten dithutuk ngangge ''hammer''/pukul kaya déné piano. Piranti punika salah sawijining piranti paling penting ing musik Eropa wiwit abad kaping 16 nganti separo pisanan abad kaping 18, utamane ing jaman ''[[barok]]'' lan jaman ''[[renaisans]]''. Wujud kapisan harpsichord wonten wiwit tanggal 1400. Harpsichord paling sepuh ingkang tasih wonten, didamel ing taun 1500-an, nalika mekanisme kompleks piranti kasebut wis dirampungake.<ref>{{Cite web|url=https://philharmonia.org/learn-and-listen/baroque-instruments/harpsichord/|title=Harpsichord|last=|first=|date=|website=Philharmonia|access-date=4 Mei 2020}}</ref> Umumé, harpsichords kagungan rong utawi luwih ''senar'', sing saben senaripun ngasilake kualitas nada ingkang sanessanès.
[[Gambar:Harpsichord_jack.svg|jmpl|200x200px| Mekanisme pethikan senar]]
Swantenipun harpsichord dikuatake dening papan swara sing dilebokake ing ngisoripun senar horisontal, sing ngliwati ''bridge'' sing dipasang menyang papan swara. Mekanisme pethikan senar kasusun saking pirang-pirang ''jack'', ''slide'' minangka mindahake jack menyang jarak cedhak utawa rada adoh saka set senar, gumantung saka jack kasebut bakal digunakake utawa ora. Kain damper ngrampungake jack sing dienggo ngalusake senar nalika kunci dibebasake lan plektrum mudhun ing senar.<ref>{{Cite web|url=https://www.britannica.com/art/harpsichord|title=Harpsichord, Musical Instrument|last=|first=|date=|website=Encyclopedia Britannica|access-date=4 Mei 2020}}</ref>
352.737

besutan