Ludwig Wittgenstein: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  1 sasi kepungkur
c
éjaan, replaced: perkawis → prakawis (3) using AWB
(ganti isi, replaced: kagungan → gadhah (7))
c (éjaan, replaced: perkawis → prakawis (3) using AWB)
 
[[Gambar:Wittgenstein2.jpg|ka|jmpl|Ludwig Wittgenstein rikala taun 1930]]
 
'''Ludwig Josef Johann Wittgenstein''' (dipunlafalaken [luːtvɪç ˈjoːzɛf ˈjoːhan ˈvɪtgənʃtaɪn], {{lahirmati|[[Wina]], [[Austria]]|26|4|1889|[[Cambridge, Cambridgeshire|Cambridge]]|29|4|1951}})<ref>http://global.britannica.com/EBchecked/topic/646252/Ludwig-Wittgenstein</ref> inggih punika salah satunggaling [[filsuf]] paling gadhah prabawa wonten ing abad 20 lan gadhah kontribusi ingkang ageng wonten ing [[filsafat basa]], [[filsafat matematika]]<ref>http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/Mathematicians/Wittgenstein.html</ref>, lan [[logika]]. Piyambakipun gadhah pamanggih bilih perkawisprakawis filsafat sajatosipun minangka perkawisprakawis basa.<ref>http://www.iep.utm.edu/wittgens/</ref>
 
Ludwig Wittgenstein minangka filsuf ingkang miyos wonten ing [[Austria]] ingkang lajeng nglajengaken studinipun wonten ing [[Inggris]]. Karya wiwitanipun, [[Tractatus-Logico-Philosophicus]] gadhah prabawa ingkang ageng sanget wonten ing obahan [[Lingkaran Wina]], mliginipun [[Ruldof Carnap]] lan [[Moritz Schick]].
 
== Paham ==
Wittgenstein inggih punika panulis ''[[Tractatus Logico-Philosophicus]]'' ingkang minangka sumber inspirasi kaum [[logis-positivis]] wonten ing bab analisis antawising pernyataan ingkang gadhah makna kaliyan pernyataan ingkang boten gadhah makna. Piyambakipun ngandharaken punika lumantar téyori pemaknaan ingkang dipunkenal minangka ''téyori gambar''. Wonten ing karya salajengipun, ''Philosphical Investigations'', piyambakipun ngoreksi pamanggih wiwitanipun wonten ing bab ''Tractatus'' lan langkung nengenaken pendekatan holistik-praktis wonten ing pendekatan tumrap perkawisprakawis basa. Pamanggih punika mangaruhi para [[filsuf]] ingkang nganut [[paham]] ''ordinary language philosophy'', kados déné [[Gilbert Ryle]].<ref>http://www.philosophypages.com/ph/witt.htm</ref>
 
== Karya ==
352.737

besutan