Henrik Pontoppidan: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  1 taun kepungkur
c
→‎Karya: éjaan, replaced: perkawis → prakawis using AWB
(→‎Karya: ganti isi, replaced: Kekaisaran → Kamaharajan)
c (→‎Karya: éjaan, replaced: perkawis → prakawis using AWB)
Karya Pontoppidan—mliginipun novèl lan carita ckak wonten ing "gaya dingin", tebih, lan epik–merentang sadangunipun sepalih abad lan nyariosaken sapérangan ageng segi pagesangan wonten ing [[Denmark]].
 
Buku ingkang kapisanan babagan pagesangan désa-kutha. ''[[Landsbybilleder]]'' ([[1883]]; "Gambar Désa"), ''[[Fra Hytterne]]'' ([[1887]]; "Saking Gubuk"), lan ''[[Skyer]]'' ([[1890]]; "Mendhung") dipuncirikaken kaliyan kadukan sosial nanging ugi apresiasi ironis kepuasan dhiri pribadi lan sikap pasif penduduk nagari. Trilogi ''[[Det forjættede land]]'', 3 jilid ([[1891]], [[1895]]; Tanah ingkang Dipunjanjikaken), nggambaraken kontroversi keagamaan wonten ing distrik-distrik nagari punika (Denmark). Wonten ing taun [[1890]]-an Pontoppidan nyerat novèl cekak babagan perkawisprakawis [[psikologi]], [[estetika]], lan [[moral]]—mis, ''[[Nattevagt]]'' ([[1894]]; "Pengawal Dalu"), ''[[Den gamle Adam]]'' ([[1895]]), lan ''[[Hojsang]]'' ([[1896]]; "Lagu Agung"). Sedayanipun kadhérékaken déning utama, novèl ''[[Lykke-Per]]'' ([[1898]]-[[1904]]; "Per ingkang Bejo"), ing pundi tokoh utamanipun mirib sanget kaliyan Pontoppidan. Piyambakipun inggih punika putra salah satunggaling pendeta ingkang nglawan swasana puritan wonten ing dalemipun lan pados kabegjan wonten ing kutha krajan minangka salah satunggaling insinyur. Tema [[buku]] punika inggih kekiyatan lingkungan, lan kecenderungan nasional dhateng arah lamunan lan kawedén realitaas dipunkecam.<ref>http://www.henrikpontoppidan.dk/</ref>
 
Lingkaran novèl paling ageng ingkang kaping 3 Pontoppidan, ''De dodes rige'', 5 jilid ([[1912]]-[[1916]]; "Kamaharajan Kematian"), nedahaken boten puasipun saking perkembangan pulitik sabibaripun kamenangan kaum liberal nalika taun [[1901]] lan kawedén saking kemandulan jaman ingkang énggal. Novèl pait ''[[Mands himmerig]]'' ([[1927]]; "Swarga Manungsa") nggambaraken Denmark ingkang nétral sadangunipun kadadosan Perang DOnya I lan nyerang materialisme ingkang boten kapikiraken. Karya pungkasan ingkang wigat sanget saking Pontoppidan inggih punika 4 jilid [[memoar]] ingkang dipunterbitaken antawis taun [[1933]] lan [[1940]] lan ingkang medal wonten ing versi kempalan lan cekak ingkang dipunsukani judhul ''[[Undervejs til mig selv]]'' (1943; "Jalur Dhiriku").<ref>http://www.litteratursiden.dk/analyser/pontoppidan-henrik</ref>
352.737

besutan