Kèju spanyol: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  11 sasi kepungkur
c
→‎Sajarah: éjaan, replaced: sak punika → sapunika using AWB
c (→‎Sajarah: éjaan, replaced: perkawis → prakawis using AWB)
c (→‎Sajarah: éjaan, replaced: sak punika → sapunika using AWB)
 
 
== Sajarah ==
Sajarah keju Spanyol inggih gayut kaliyan sujarah [[Castilla-La Mancha]], inggih punika satunggaling dataran tinggi ing Spanyol.<ref name="castilla">[http://www.worldsofflavorspain.com/castilla-la-mancha Castilla-La Mancha], ''Worlds of Flavor Spain''. Dipunundhuh tanggal 23 Maret 2013.</ref> Déné turah- turahanipun pérangan [[arkeologis]] mbuktekaken bilih wonten ing jaman peruggu bangsa Spanyol dumunung ing mriki lan nindakaken kegiyatan kados ta ternak ménda, nenun [[wol]], lan ngginakaken susu ménda kanggé damel keju. Keju ingkang dipundamel wonten ing wekdal 4.000 taun ingkang kepengker boten tebih bédanipun kaliyan keju [[Manchego]] ingkang langkung misuwur ing wekdal sak punikasapunika. Ing [[abad]] kaping enem welas, wonten ing jaman [[Don Quixote]], kanggé ngrawat lan nggembala ménda sadayanipun dipunatur déning ''Honrado Concejo de la Mesta'' utawi Majelis Terhormat [[Mesta]].<ref name="castilla"/> Sanajan ta Majelis punika dipunbubaraken wonten ing taun [[1836]], ménda- ménda taksih minangka prakawis ingkang wigati wonten ing Castila - La Mancha. Kajawi punika, papan kanggé damel kejunipun ugi sampun dados satunggaling indhustri kanthi sapérangan pabrik keju ingkang paling ageng wonten ing Spanyol ingkang mapan wonten ing tlatah punika. Keju Manchego ugi taksih dipunwedalaken wonten ing peternakan tlatah lan dipunpadosi déning kathah tiyang ingkang remen keju.
Ing taun [[1988]], pamaréntah ngawontenaken pendataan keju- keju ingkang dipundamel ing Spanyol.<ref name="encyclopedia">{{cite book | author=Harbutt, Juliet | title=The World Encyclopedia of Cheese | publisher= Anness Publishing Ltd | year=2006 | id=ISBN 978-1-84309-960-4}} Page 94-100.</ref> Perkawis puni dipuntindakaken amargi wontenipun kesadaran bilih keju- keju ingkang sanget wonten reginipun saged ical amargi kathah tiyng ingkng sampun nglirwakaken tradhisi lan asring pindhah- pindhah dhaten kitha- kitha ageng sanèsipun. Pendaaan punika kathah ingkang dipuntindakaken ngginakaken kereta [jaran]] utawi kanthi mlampah kemawon supados saged dumugi tiyang ingkang damel keju ingkang wonten ing tlatah- tlatah ingkang paling plosok. Kathah keju ingkang dipundamel ing tlatah - tlatah pagunungan ingakng paling plosok ingkang ing wekdal punika dèrèng kathah ingkang mangertosi kawontenanipun.
 
352.737

besutan