Masjid Kauman Semarang: Béda antara owahan

6 bèt wis dibusak ,  11 sasi kepungkur
c
éjaan, replaced: sak punika → sapunika (3) using AWB
c (nambah kunci tumrap Kategori:Masjid ing Indonésia: "Kauman Semarang" (HotCat))
c (éjaan, replaced: sak punika → sapunika (3) using AWB)
 
[[Gambar:Masjid Kauman Semarang.jpg|thumb|Masjid Kauman Semarang]]
 
'''Masjid Kauman Semarang''' inggih punika salah satunggaling [[masjid]] ingkang gadhah sujarah piyambak ingkang madeg wonten ing [[Semarang]], [[Jawa Tengah]], [[Indonésia]]. Ing wekdal rumiyin, masjid kauman punika dipunsebat MAsjid Agung Semarang kados ingkang kaserat wonten ing gerbang masjid saha kaserat ing fasad ngajeng masjid. Seratan punika dipunserat mawi [[aksara]] [[Arab]] ingkang ageng seratanipun, nanging sak punikasapunika kanthi wontenipun [[Masjid Agung Semarang]] ingkang énggal, masarakat nyebat masjid punika kanthi sebatan Masjid Besar Kauman Semarang.
Masjid Besar Kauman Semarang waunipun madeg kanthi gagah ing ngajeng [[alun-alun]] kitha Semarang. Nanging wiwit taun [[1938]], alun-alun kasebat éwah fungsinipun gantos dados papan ingkang komersil inggih punika kanthi wontenipun [[Pasar Johar]], Pasar Yaik, gedhong BPD, saha hotèl Metro ingkang salajengipun dados area kawasan dagang Johar. Masjid Besar Kauman Semarang punika sak punikasapunika papanipun kecepit ing antawisipun yasan- yasan ageng ing sakiteripun. Masjid Kauman ingkang mapan wonten ing Jl. Alun-alun Barat nomer 71 Semarang punika, ing wekdal punika boten mlebet malih ing wewengkon kampong (kalurahan) Kauman, nanging mlebet ing wewengkon kalurahan Bangunharjo, Semarang Tengah. Sebatan kauman piyambak asalipun saking tembung “kaum”, inggih punika kulawarga abdi dalem ingkang angsal tugas saking Adipati Pandanaran I ingkang dipunangkat dados Adipati Semarang ing taun [[1575]] kanggé ngemunah masjid wau.<ref name="internet 1">[http://www.javanologi.info/main/index.php?page=penelitian&id=70] MASJID BESAR SEMARANG PERANANNYA DALAM PENGEMBANGAN ISLAM (dipunundhuh tanggal 19 Januari 2013)</ref>
 
== Sujarahipun ==
Wangunan masjid besar Semarang ingkang sak punikasapunika wonten inggih punika wujud yasan kaping sekawan ingkang sampun dipundandosi, ingkang terasanipun saking masjid keadipatian sadèrèngipun. Wangunan masjid punika kaping pisan dipunyasa ing kawasan Mugas (Mugasari), nanging amargi pendhudhukipun boten wonten mila masjid punika dipunpindhah wonten ing laladan Bubakan ingkang langkung padet pendhudhukipun, ngengingi kawasan punika sampun ngrembaka dados kitha pelabuhan. Sesarengan kanthi wontenipun tiyang- tiyang China ingkang ngraman dhateng pamarentahanioun colonial [[Walanda]], lajeng pkawasan perumahan punika kebakar lan mbakar ugi yasan masjid. Awit saking wontenipun pertimbangan lokasi masjid ingkang caket kaliyan kampungipun tiyang-tiyang China, lajeng déning bupati Semarang Suro Hadimenggolo II ingkang jumeneng mrentah wiwit taun [[1713]] – [[1751]], masjid punika dipunyasa malih ing kawasan Kanjengan. Masjid énggal ingkang dipunyasa punika rampung ing taun [[1760]] nalika pamarentahanipun Bupati Suro Hadimenggolo III ing taun 1751 – [[1773]]. Anangin ing taun [[1885]] kénging musibah malih kanthi kebakar amargi kénging bledhèg. Lajeng masjid punika dipunyasa malih ing lokasi mau wiwit taun [[1889]] saking biyantuwanipun Bupati Raden Tumenggung Tjokrodipuro, lan rampung ing taun [[1890]].<ref name="internet 2">[http://seputarsemarang.com/masjid-besar-kauman-4059/] Masjid Besar Kauman (dipunundhuh tanggal 19 Januari 2013)</ref>
 
== Arsitektur ==
352.737

besutan