Perang Jawa (1741–1743): Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  9 sasi kepungkur
c
+wkf
c (+wkf)
c (+wkf)
|campaignbox =
}}
'''Perang Jawa''' (uga sok diarani '''Perang Tionghoa''') saka taun 1741 hingga 1743 ya iku konflik sanjata antara gabungan tenthara [[TionghoaWong Tionghoa-Indonésia|Tionghoa]] ngelawan [[suku Jawa|Jawa]] ngelawan [[Vereenigde Oostindische Compagnie|pamarintah kolonial Walanda]] kang kadadéan ing [[Jawa]] Tengah lan Jawa Wétan. Walanda kasil menang perang, kang ngakibatke kurban déning [[Kasultanan Mataram]] lan kanthi ora langsung perang ngarah marang madegé [[Kasunanan Surakarta]] lan [[KesultananKasultanan Ngayogyakarta]].
 
Sabanjuré wadyabala Walanda [[Geger Pacinan|matèni]] 10.000 wong Tionghoa ing [[Batavia]] (kang saiki misuwur déning jeneng Jakarta), kaanan paperangan kang kapimpin déning panjenengané Khe Pandjang bisa nyelametake para prajurit lan ijrah ing kutha Semarang. Gègèr paperangan kang dipengitake bakal kadadéan perang kang gedhé, déning militèr [[Vereenigde Oostindische Compagnie]] Bartholomeus Visscher ora digabres minangka naséhat kang mlebu lan uga ora sikap nyiapake bala bebantu. Perang kang njalari Sunan Mataram [[Pakubuwana II]] milih kanggo dukung wong Tionghoa sawentara memba-memba mbantu wong Walanda.
2.526

besutan