Peruté: Béda antara owahan

3.870 bèt wis ditambahake ,  1 sasi kepungkur
c
Besutané 158.58.58.58 (rembugan) dipulihaké ing révisi pungkasan garapané Top4Bot
(←Ngganti kaca karo 'Report Spam https://jv.m.wikipedia.org/wiki/Perut%C3%A9#/editor/al')
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl Besutan visual Panggantosan Dibalèkaké
c (Besutané 158.58.58.58 (rembugan) dipulihaké ing révisi pungkasan garapané Top4Bot)
Tenger: Pambalèkan
 
[[Gambar:Router 1.jpg|thumb|250 px| Peruté]]
Report Spam https://jv.m.wikipedia.org/wiki/Perut%C3%A9#/editor/al
 
'''Piranti router''' utawi wonten ing [[basa Inggris]] kawéntar kanthi nama ''Router'' punika kalebet salah satunggaling piranti [[jaringan]] [[komputer]] ingkang ngirim paket data liwat jaringan utawi [[internèt]] kanggé ingkang dipuntuju, nglampahi prosès ingkang kawéntar kanthi sebutan ''routing''.
 
Prosès peruté punika kadadéan wonten ing lapisan 3 inggih punika lapisan jaringan kados [[Internet Protokol]] saking ''stack protokol'' pitung laping [[OSI]].
 
Peruté utawi router punika ginanaipun kanggé ngubungaken kalih utawi langkung [[jaringan]] kanggé nglajengaken data saking jaringan ingkang satunggal dumugi jaringan sanèsipun. Router punika béda kaliyan [[switch]]. Amargi switch punika kanggé ngubungaken piranti supados ndhapuk [[Local Area Network]] utawi LAN <ref name="internet1">[http://www.p2ka-waykanan.net/index.php/component/content/article/41-teknik-komputer-dan-jaringan/81-fungsi-router-dalam-jaringan-komputer], Fungsi router dalam jaringan komputer (dipun-akses tanggal 03 November 2012).</ref>.
 
Minangka gambaran bédanipun fungsi router lan [[switch]] kalebet dalanan, router punika kalebet penghubung antar dalan. Saben griya mapan wonten ing alamat kanthi urutan tartamtu. kanthi cara ingkang sami [[switch]] ngubungaken piranti ingkang saben piranti gadhah [[alamat IP]] piyambak wonten ing satunggaling [[LAN]].
 
Router kathah kaginakaken wonten ing [[jaringan]] kanthi dhasar ''teknologi protokol'' [[TCP/IP]] lan router ingkang jinis punika dipunwastani ''IP Router''. Kajawi ''IP Router'' wonten malih ''AplleTalk Router'' lan sanès-sanèsipun. Internet punika salah satunggaling tuladha utami saking [[jaringan]] ingkang gadhah kathah [[IP]]. Router saged kaginakaken kanggé ngubungaken kathah jaringan alit dhateng jaringan ingkang langkung ageng ingkang kawastanan ''internetwork''. Utawi kanggé merang jaringan ingkang ageng dhateng ''subnetwork'' supados ningkataken kinerja lan nggampilaken manajemenipun.
 
Router ugi saged kanginakaken kanggé ngubungaken kalih [[jaringan]] kanthi médhia sanès. Kadosta ''router wireless'' ingkang padatanipun saged ngubungaken [[komputer]] kaliyan [[radio]], lan ugi njurung gayutan [[komputer]] kanthi [[kabel]] [[UTP]] utawi ingkang sanès aristektur jaringan kados [[Ethernet]] dhateng [[Token Ring]].
 
Router ugi saged kaginakaken kanggé ngubungaken [[LAN]] dhateng satunggaling layanan [[telekomunikasi]] kados telekomunikasi ''leased line'' utawi ''Digital Subscriber Line'' [[DSL]]. Router ingkang kaginakaken saking [[LAN]] dhateng koneksi ''leased line'' kados T1 utawi T3 asring dipunarani ''access server''. Kajawi punika router ingkang kaginakaken kanggé ngubungaken jaringan lokal dhateng koneksi [[DSL]] dipunwastani ''DSL router''.
 
Router-router jinis mau padatanipun gadhah fungsi [[firewall]] kanggé napis paket dhedhasar alamat sumber lan alamat tujuan paket mau. Nanging wonten ugi router ingkang boten gadhah punika. Router ingkang gadhah fitur napis paket dipunwastani ''packet-filtering router''. Padatanipun router mblokir lajeng lintas data ingkang kapancar kanthi cara ''broadcast'' saéngga saged nyegah ''broadcast strom'' ingkang saged ngganggu kinerjaning jaringan.
 
== Jinis Peruté ==
Kanthi umum peruté punika kapérang dados kalih jinis, inggih punika:
* ''Static router'' utawi peruté statis: inggih punika peruté ingkang gadhah tabèl ''routing statis'' ingkang dipunatur kanthi manual déning ''administrator'' [[jaringan]].
* ''Dynamic router'' utawi peruté dinamis: inggih punika peruté ingkang gadhah ''dab'' ndamel tabèl ''routing'' dinamis kanthi mirengaken lalu lintasing jaringan lan ugi gadhah ubungan kaliyan router sanèsipun<ref name="internet2">[http://www.scribd.com/doc/31535664/Router-adalah], Router (dipun-akses tanggal 03 November 2012).</ref>.
 
== Cathetan suku ==
{{Reflist}}
 
[[Kategori:Komputer]]
[[Kategori:Jaringan]]
3

besutan