Untung Surapati: Béda antara owahan

58 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
→‎Asal-Usul: + berkas
(+ berkas)
(→‎Asal-Usul: + berkas)
'''Untung Suropati''' (lair ing [[Bali]], [[1660]] – tilar donya ing [[Bangil, Pasuruan|Bangil]], [[Jawa Wétan]], [[5 Dhésèmber]] [[1706]] kanthi yuswa 45/46 taun) ya iku [[pahlawan nasional Indonésia]] ing [[Pulo Jawa]]. Panjenengané diresmèkaké dadi [[pahlawan nasional Indonésia]] adhedasar S.K. Presiden No. 106/TK/1975 tanggal 3 November 1975<ref name="satu">[http://www.indoforum.org/t41653/ indoforum.org]</ref>.
== Asal-Usul ==
[[File:Untung Suropati.jpg|thumb|Untung Surapati (1665)]]
Untung Suropati, jeneng asliné ora dingertèni. Miturut ''[[Babad Tanah Jawi]]'', asalé dhèwèké saka [[Bali]] sing tinemu déning [[Kapten]] van Beber, perwira [[VOC]] sing ditugasaké ing [[Makasar]]. Kaptèn van Beber banjur ngedol karo perwira [[VOC]] liya ing [[Batavia]] kang asma Moor. Awit duwé batur tukon anyar, pasugihané Moor saya akèh. Bocah cilik iku dianggep duwé kauntungan banjur dijenengi si Untung<ref name="satu"/>.
Nalika umur [[20]] [[taun]], dhèwèké dilebokaké [[kunjara]] déning Moor amarga wani nikahi anaké kang asma Suzane. Dhèwèké nanging bisa mlayu saka kunjara karo kanca-kancané lan dadi buronan.<ref name="satu"/>
19

besutan