Koala: Béda antara owahan

15 bèt wis dibusak ,  7 sasi kepungkur
c
Sakedhik
c (→‎Ciri Fisik: éjaan, replaced: werninipun → warninipun (3) using AWB)
c (Sakedhik)
 
}}
 
'''Koala''' punika satunggaling [[marsupial]] [[hèrbivor]] ingkang aslinipun saking [[Australia]].<ref name="Britannica">http://www.britannica.com/EBchecked/topic/320721/koala</ref> Koala punika tunggal-tunggalipun wakil saking kulawargi ''Phascolarctidae''.<ref name="Britannica"/> Koala punika gadhah nama latin ''Phasclarctas Cinereus''.<ref name="internet1"/> Koala jaler saha koala wadon punika gadhah ciri fisik ingkang béntenbènten.<ref name="internet1"/> Manawi koala jaler punika ukuran badanipun langkung ageng tinimbang koala wadon.<ref name="internet1"/> Miliginipun Koala ingkang gesang wonten ing pérangan Australia Kidul punika ukuranipun langkung ageng kirang langkung 30% tinimbang koala ingkang gesang wonten ing [[Australia lor|Australia lèr]].<ref name="internet38">[http://www.giftlog.com/pictures/koala_fact.htm giftlog.com](dipunundhuh tanggal 6 Oktober 2011)</ref>
Koala punika kados bruwang alit ingkang manggén wonten ing [[wit]]-witan.<ref name="internet7"/> Koala kalebet [[kéwan]] hèrbivor.<ref name="internet7"/> Kéwan koala punika awratipun kirang langkung [[9]] [[kg]] (£ 20).<ref name="internet7"/> Ulesipun kandel, limrahipun awerni ngawu layan saha wonten warni [[coklat]] sakedhik-sakedhik.<ref name="internet7"/>
Koala punika boten kalebet bruwang sanajan wujudipun kados [[bruwang]] alit.<ref name="internet2"/> Koala boten gadhah [[plasenta]] utawi boten kalebet salah satunggaling [[mamalia]].<ref name="internet2"/> Nanging koala kalebet kéwan marsupial ingkang nglairaken anak saha ngagengaken wonten ing kanthong.<ref name="internet2"/> Saéngga boten leres manawi koala dipunwastani koala bruwang nanging cekap dipunwastani kanthi nama koala kémawon.<ref name="internet2"/>
Sanajan koala punika boten kalebet bruwang nanging kang ndunungi ingkang ngginakaken [[basa Inggris]] nalika [[abad kaping 18]] nalika samanten mastani koala kanthi nama bruwang koala amargi wujudipun koala ingkang mèmpèr kaliyan bruwang.<ref name="buku2"/> Sanajan [[taksonomi]] punika salah, taksih wonten ingkang mastani koala kanthi nama ''bruwang koala''.<ref name="buku2"/> Tiyang-tiyang ingkang mastani kanthi nama punika limrahipun sanès tiyang Australia.<ref name="buku2">[Leitner, Gerhard; Sieloff, Inke. 1998.Aboriginal words and concepts in Australian English.World Englishes.volume 17. kaca 153–169]</ref> Nanging nama punika boten dipunwajibaken amargi kirang trep.<ref name="internet2"/>
 
== Ciri Fisikfisik ==
Koala punika kéwan ingkang badanipun katutup déning [[wulu]] duwé [[wulu]].<ref name="internet1"/> Wulunipun alus saha warninipun [[ngawu layan]].<ref name="internet1"/> Nanging wonten ing pérangan lan ing pérangan [[jaja]]nipun wonten wulu alus ingkang warninipun [[pethak]].<ref name="internet1"/> Koala punika kalebet kéwan ingkang gadhah irung ingkang [[pésék]] saha [[talingan]] ingkang ageng.<ref name="internet1"/> Kajawi punika koala ugi gadhah [[kuku]].<ref name="internet1"/> Ginanipun kuku punika kanggé ménék wit nalika pados [[ron]]-ronan kanggé madhang.<ref name="internet1"/> Kajawi wulunipun ingkang kandel, alus, saha talinganipun ingkang ageng, koala ugi gadhah [[suku]] saha [[tangan]] ingkang dawa saha wonten kuku landhep wonten ing [[driji]]nipun.<ref name="internet3">[http://www.wildlifeextra.com/go/world/koala.html#cr wildlifeextra.com](dipunundhuh tanggal 5 Oktober 2011)</ref>
Koala punika mangan [[oyot]] saha [[ron]] [[tetuwuhan]].<ref name="internet2">[https://www.savethekoala.com/koalasfacts.html savethekoala.com](dipunundhuh tanggal 29 Mèi 2011)</ref> Koala punika kalebet kéwan kas Australia.<ref name="internet1"/> Koala ugi dados maskot utawi ikon kanggé promosi [[wisata]] [[Australia]] wonten ing [[indhustri]] [[pariwisata]].<ref name="internet1"/> Wonten ing Australia wonten kalih spésies koala, limrahipun dipunwastani koala lor saha koala kidul.<ref name="internet1">[http://www.australianfauna.com/koala.php australianfauna.com](dipunundhuh tanggal 29 Mèi 2011)</ref>
Koala punika kalebet salah satunggaling kéwan kas Australia ingkang gadhah [[kanthong]].<ref name="internet3"/> Koala ugi jarang nginum amargi koala punika nedha [[ekaliptus]] ingkang sampun ngandhut kathah [[toya]] saéngga koala boten prelu mandhap saking wit kanggé nginum.<ref name="internet3"/>