Mekah: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  8 sasi kepungkur
c
clean up, replaced: ya iku → yaiku (2) using AWB
c (Besutané Iqbal 8 (rembugan) dipulihaké ing révisi pungkasan garapané CahyoBot)
Tenger: Pambalèkan
c (clean up, replaced: ya iku → yaiku (2) using AWB)
 
== Sajarah ==
Perkembangan kutha Mekah magepokan karo kanyatan anané [[Ismail]] lan [[Siti Hajar]] minangka kang ndunungi kapisan kutha iki kang ditempataké déning [[Ibrahim]] amarga préntah [[Allah]]. ''Perkembangan'' sabanjuré muncul wong-wong [[Jurhum]] kang sidané manggon ing kana. Sabanjuré kutha iki dipanggedhèni déning [[Kurès]] minangka kabilah utawa suku kang utama ing [[Jazirah]] [[Arab]] amarga nduwé hak pemeliharaan tumrapé Ka'bah. Suku iki misuwur ing babagan dagang malahan wektu iku aktivitas dagangé kaloka nganti tekan Damaskus, [[Palestina]] lan Afrika. Tokoh minangka kepala kabilah quraisy ya ikuyaiku [[Qussai]] kang diterusaké déning [[Abdul Muthalib]]. [[Muhammad]] iku keturunan langsung saka [[Ismail]] sarta [[Qussai]].
 
Taun [[671]], Muhammad lair ing kutha iki lan tuwuh diwasa. Pisanan nampa wahyu saka Allah ajarané ditolak déning kaumé dhéwé kang wektu iku isih ana sajeroning pepetenging pikir ([[Jahilliyah]]) saéngga pindhah menyang kutha [[Madinah]]. Sawisé Madinah tuwuh ngrembaka, Muhammad balik menyang Mekah manèh kanthi misi mbebasaké kutha Mekah tanpa wutahing getih.
 
== Kutha-kutha sajeroning Ibadah Haji ==
Saliyané Mekah, kutha utawa laladan kang dipigunaaké sajeroning peribadatan haji ya ikuyaiku [[Mina]], [[Muzdalifah]] lan [[Arafah]]. Uga ana kutha utawa laladan kang dipigunaaké déning para jemaah haji minangka miwiti prosesiné, antarané [[Bir Ali]] utawa [[Dzulkulaifah]] kang dumunung ing njaba kutha Madinah dadi pathokan jamaah kang asalé saka Madinah, sarta [[Qarnul Manazil]] utawa [[Yalamlam]] kanggo jemaah haji kang m;ebu saka arah Yaman.
 
== Pranala njaba ==
9.492

besutan