Kabupatèn Purwareja: Béda antara owahan

5 bèt wis dibusak ,  7 sasi kepungkur
c
clean up, replaced: ya iku → yaiku (5) using AWB
c (→‎Uga deleng: clean up, replaced: Uga delengen → Uga deleng using AWB)
c (clean up, replaced: ya iku → yaiku (5) using AWB)
Kenthol Bagelen sing dadi piandeling wadya bala [[Sutawijaya]], pawongan kang sabanjuré jumeneng nata dadi [[Panembahan Senapati]] ing Mataram, minangka dhasar pambentukan Krajan Islam Mataram. Ing periodé sabanjuré nalika [[Sultan Agung]] kuwasa ing Mataram, wadya bala saka Bagelèn iki sing duwé andhil sajeroning panyerangan menyang [[Batavia]] lan kalebu wadya bala baku Mataram.
 
Amarga saka [[Prajanjian Giyanti]] 1755 sing misahaké Krajan Jawa dadi loro, ya ikuyaiku Surakarta lan Yogyakarta, tanah Bagelèn nampa akibaté, ya ikuyaiku tanah Bagelèn dipara dadi rong pérangan ya ikuyaiku kanggo Yogyakarta lan Surakarta, nanging amarga ora cetha wates-watesé wusanané dadi congkrah ora lèrèn-lèrèn.
Mangsa [[Perang Dipanegara]] taun (1825-1830) tanah Bagelèn dadi basis perlawanan [[Pangéran Dipanegara]]. Sarampungé Perang Dipanegara, Tanah Bagelèn lan Tanah [[Banyumas]] dijaluk kanthi peksa déning [[Walanda]]. Walanda banjur masrahaké marang Ngabèhi Resodiwiryo sing mbantu nglawan pambrontak, dadi Panguasa Tanggung kanthi gelar Tumenggung Cakrajaya sing sabanjuré diangkat dadi [[Bupati]] (Regent) Kabupatèn Purwareja kanthi Gelar ''Cokronegoro''. Pawisudan diayahi ing Kedungkebo, markas garnisun Walanda lan sing ngawisuda ya ikuyaiku Kolonel Cleerens.
 
Wewengkon Kabupatèn Purwareja nalika iku jembaré 263 Pal pasagi utawa watara 597 Km pasagi, nyakup kawasan wétan Kali Jali. Déné wewengkon sing jembaré 306 Km pasagi ing kulon kali Jali, minangka wewengkon Kabupatèn Semawung ([[Kutaarjo]]) lan dipanggedhèni déning Bupati (Regent) Sawunggaling. ngrembakane sabanjuré, Kedongkebo sing dadi basis militèr Walanda digabung karo Brèngkèlan lan dadi Purwareja. Déné tanah Bagelèn déning Pamaréntah Kolonial Walanda didadèkaké [[Karesidenan]] Bagelen kanthi Kutha krajan Purwareja.
 
== Pamaréntahan ==
Kabupatèn Purwareja ketata saking 16 [[kacamatan]], [[kalurahan]] lan [[désa]]. Kacamatan-Kacamatan ing Kabupatèn Purwareja ya ikuyaiku:
* [[Grabag, Purwareja|Grabag]]
* [[Ngombol, Purwareja|Ngombol]]
9.492

besutan