Vatikan: Béda antara owahan

7 bèt wis dibusak ,  2 sasi kepungkur
c
clean up, replaced: Uga delengen → Deleng uga, ya iku → yaiku (6) using AWB
c (clean up, replaced: Uga delengen → Deleng uga, ya iku → yaiku (6) using AWB)
 
{{Infobox Country
|conventional_long_name = Nagara Kutha Vatikan
|native_name = '''Status Civitatis Vaticanae </br /> Stato della Città del Vaticano'''
|image_flag = Flag_of_the_Vatican_City.svg
|image_coat = Coat_of_arms_of_the_Vatican_City.svg
}}
 
'''Vatikan''' ya ikuyaiku [[nagara]] mardika paling cilik ing donya, saka ambané wewengkon lan cacahing sing ndunungi. Vatikan iku [[enklave]] lan dikubengi kutha [[Roma]] ing [[Italia]]. Vatikan iku papan panggonané [[Paus (Katulik Roma)|Paus]] lan wewengkon [[Takhta Suci]], otoritas pusat [[Gréja]] [[Katulik]].
 
== Sajarah ==
 
== Pulitik ==
Vatikan iku [[kaukus]] ''unik'', sawijining conto saka [[karajan]] kang fungsi kepala nagarané, ya ikuyaiku sang [[Paus (Katholik Roma)|Paus]] ora diwarisaké nanging dipilih kanggo saumur urip déning dewan [[Kardinal]]. Anggota dewan kardinal kang bisa milih ya ikuyaiku kang umuré kurang saka 80 taun. Pasemon dewan kardinal kanggo milih Paus iki diarani ''Conclave'' lan dianakaké ing [[Kapel Sistina]] (''Sistine Chapel'' [[basa Inggris]] utawa ''Chapella Sistina'' [[basa Italia]]). Tembung ''Conclave'' iki asalé saka [[basa Latin]] ''cum clavis'' kang tegesé “nganggo kunci”. Maksudé para anggota Déwan kang nyekel kunci pemilihan. Tembung cum clavis iki uga duwé teges yèn para kardinal dikunci ing Kapel Sistina sajeroning prosès pemilihan Paus.
 
Istilah [[Takhta Suci]] ngrujuk marang otoritas, yurisdiksi lan kadhaulatan Paus lan para penaséhaté sajeroning mimpin gréja [[Katholik|Katulik Roma]]. Takhta Suci nduwé hak kang padha karo [[nagara]] mawa dhaulat.
 
Minangka nagara mawa dhaulat, Vatikan uga nduwé hak kanggo ngirim lan nrima [[diplomat]]. Para diplomat iki mbutuhaké [[Kedutaan Besar]] kang kudu manggon ing kutha [[Roma]] awit ora ana panggonan ing Vatikan. Mulané ana kaanan kang paradoksal, ya ikuyaiku Italia nduwé perwakilan ing wewengkoné dhéwé. <!--[[Indonésia]] juga memiliki perwakilan di Takhta Suci.
 
Vatikan uga merupakan salah satu dari sedikit nagara berdaulat yang mempertahankan pengakuan diplomatik atas [[Republik China]] di [[Taiwan]]-->.
== Dhémografi ==
 
Amèh kabèh 890 warga Vatikan manggon ing jero témbok kutha Vatikan. Para warga, dumadi saka para rohaniawan/rohaniawati lan [[Tentara Swiss]], ya ikuyaiku bala sukarela. 100% warga Vatikan nganut [[agama]] [[Katulik]]. Basa Resmi ya ikuyaiku [[Basa Latin]], nanging [[Basa Italia]] luwih sok dipigunakaké sajeroning urip sadina-dina.
 
== Kabudayan ==
Kutha Vatikan minangka warisan budaya kang wigati. Sawetara gedhong kaya [[Basilika Santo Petrus]], [[Kapel Sistina]] lan [[Museum Vatikan]] minangka gedhong-gedhong kang éndah banget.
 
== UgaDeleng delengenuga ==
* [[Italia]]
* [[Katulik]]
6.226

besutan