Cahya: Béda antara owahan

9 bèt wis dibusak ,  9 sasi kepungkur
c
clean up, replaced: Uga delengen → Deleng uga, ya iku → yaiku (7) using AWB
(File)
c (clean up, replaced: Uga delengen → Deleng uga, ya iku → yaiku (7) using AWB)
 
[[Gambar:Prism rainbow schema.png|thumb|Bagan spektum warna cahya kang disebaraké déning prisma kaca]]
[[File:G W Russell Bathers.jpg|thumb|]]
'''Cahya''' wujud sajinis ènergi wewangun gelombang èlèkromagnetik kang bisa dideleng nganggo [[mata]]. Cahya uga wujud dhasar ukuran mèter: 1 mèter iku let kang diliwati cahya ngliwati vakum ing 1/299,792,458 detik. Kacepetan cahya ikucahyaiku 299,792,458 mèter per detik.
 
Cahya diperlokaké ing kauripan sadina-dina. [[Srengéngé]] iku sumber cahya utama ing [[Bumi]]. [[Tetuwuhan]] ijo merlokaké cahya kanggo nggawé panganan.
 
Sifat-sipat cahya ya ikuyaiku, cahya duwé gerak lurus ning kabèh arah. Buktiné ya ikuyaiku awaké dhéwé bisa ndeleng siji lampu kang urip saka kabèh sisih ing siji ruang peteng. Yèn cahya kaalangan, bayangan kang diasilaké disebabaké cahya kang duwé gerak lurus ora bisa ménggok. Nanging cahya [[pantulan cahya|bisa dipantulaké]].
 
Sipat-sipat cahya ya ikuyaiku, cahya mrambat kenceng menyang kabèh arah. Buktiné kita bisa nyawang lampu kang murub saka arah ngendi waé ing sajeroning ruang peteng. Yèn cahya kaling-kalingan, ayang-ayang aing dikasilaké disebabaké amarga cahya kang mrambat kenceng ora bis ménggok. Nanging cahya [[pantulan cahya|bisa dipantulaké]].
 
== Pambiasan cahya ==
Cahya dibiasaké yèn mrambat miring ngliwati medium kang béda kaya ta saka udara menyang [[kaca]] banjur ngliwati [[banyu]]. Kaanan iki karan pambiasan cahya. Bab iki amarga cahya mrambat luwih rikat ing medium kang kurang padhet. Nanging cahya kang teka kanthi sudhut teka 90 derajat, (tegak lurus) ngliwati medium kang béda-béda ora dibiasaké. Conto sadina-dina bab pambiasan ya ikuyaiku sedhotan kang katon béngkong lan luwih gedhé sajeroning banyu, utawa dhasar kolam kang katon luwih cethèk saka kaanan sakbeneré.
 
== Pantulan cahya gumantung marang jinis lumah ==
Citra bisa dideleng ing sajeroning kaca pangilon amarga anané pantulan cahya. Pantulan cahya ikucahyaiku luwih apik lan tumata ana ing lumah kang rata. Pantulan cahya rada burem ing lumah kang ora rata. Pangilon lan lumah banyu kang bening sarta anteng minangka pemantul cahya kang apik. Bab iki kang agawé kita bisa ndeleng ayang=ayang praèn ing sajeroning pangilon.
 
=== Piranti-piranti kanthi prinsip pambiasan cahya ===
 
== Werna-warna sajeroning cahya srengéngé ==
Cahya putih [[srengéngé]] dumadi saka pitung [[warna]] ya ikuyaiku:
# [[Abang]]
# [[Jambon]]
* anihilasi partikel-[[antipartikel]]
 
== UgaDeleng delengenuga ==
* [[Fourier optik]]
 
9.492

besutan